​Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, током посјете Дервенти, истакли су да је Влада својим интервенцијама у пандемији спасила многа предузећа у Републици Српској, међу којима и фирму „Амико“ у Дервенти.

Предсједница Републике Српске, која је заједно са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем боравила у радној посјети Дервенти, нагласила је да је једна од потреба овог града и проширење капацитета вртића, гдје ће интервенисати Кабинет предсједника Републике.

Предсједница Републике рекла је да ће републичке власти заједно са руководством града ријешити питање Основне школе „Никола Тесла“, оштећене у земљотресу 2020. године, што ће бити пројекат од изузетног значаја за 850 ђака који похађају школу.

„Задовољство ми је што смо имали прилику да се упознамо са неким развојним плановима Дервенте, али и потребама овог града, на које ћемо реаговати као републичке институције“, изјавила је предсједница Српске.

Предсједница Републике је додала да републичка власт настоји да интервенише према свим локалним заједницама путем бројних пројеката, посебно оних који се односе на побољшање услова у школама и вртићима, за омладину и спортска удружења.

„То су наши приоритети, али и сваки други добар пројекат, који је у функцији локалног развоја, је нешто што подржавају институције Републике Српске. Задовољна сам што Влада и Кабинет предсједника Републике често могу да удруже снаге и подрже пројекте за добробит грађана“, истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике Српске је навела да је једнако значајно и да се обнавља путна инфраструктура, граде ауто-путеви, реконструише путна мрежа која повезује локалне заједнице.

Према ријечима предсједнице Републике, Влада и „Путеви Српске“ су ангажовани на заједничком циљу да Српска има модерне комуникације, што квалитетнију путну инфраструктуру, која је неопходна за грађане, туристе и привреду.

„Данас смо разговарали и на који начин Дервенту учинити отворенијом и приступачнијом кад је у питању ауто-пут, што ће много значити привреди у овом граду“, додала је предсједница Цвијановић.

Након посјете предузећу „Амика“, предсједница Републике Српске је рекла да је увијек задовољство видјети позитивну пословну климу, те истакла да је Дервента препозната од бројних страних инвеститора, као мјесто гдје се може добро пословати.

„Нас интересује да су то људи који имају кредибилне послове, који могу да извршавају своје обавезе према радницима и држави. Оно што чини Дервенту посебном јесте њена укупна извозна могућност, потенцијал који има, управо због тако великог броја привредних субјеката овдје“, нагласила је предсједница Српске.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић посјетила је и фирму „Дигитал електроник“.


Након данашње посјете Дервенти и предузећу „Амико“, предсједник Владе Републике Српске рекао је да га радује чињеница да је интервенција Владе из априла 2020. године на неки начин спасила пословање ове компаније.

„У том периоду је био блокиран увоз и извоз и сировина и производа и ми смо исплатом плата и доприноса омогућили овом предузећу да настави рад у пуном капацитету и да данас траже нове раднике“, рекао је премијер Вишковић 

Предсједник Владе Радован Вишковић је нагласио да „Амико“ запошљава раднике из неколико локалних заједница које гравитирају Дервенти, те да је то примјер успјешног привредног субјекта.

„Италијански инвеститор је стоодстотни власник фирме и радујем се што ћемо у наредном периоду разговарати о повећању производње. Компанија запошљава више од 600 радника, те обезбјеђује плате које су изнад просјека у њиховој бранши“, напоменуо је премијер Вишковић, који је „Амико“ посјетио заједно са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић.

Током посјете фирми „Дигитал електроник“ из Дервенте, која се бави производњом у области електронике и обраде метала и запошљава 180 радника, премијер Радован Вишковић рекао је да власник ове фирме планира да даље инвестира и развија производне погоне те повећа број запослених.

Премијер Вишковић је истакао да се „Дигитал електроник“ бави лонг пословима дорадом за познатог купца и ради на најсавременији начин са цнц машинама које имају и роботизовано варење.

„Овај привредник је направио повезницу са својом матичном фирмом у Аустрији у Салцбургу и производњу пласира на европско тржиште“, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, те је додао да је директор и власник компаније „Дигитал електроник“ Рихард Ауер упоредио простор БиХ са Кином у смислу да има будућности за ту врсту производње.

„Свакако није тешко ни препознати из којих је разлога. Овдје имате и стручну, квалитетну и квалификовану радну снагу, а имају енергенти који су неколико пута јефтинији него у ЕУ или његовој матичној земљи“, рекао је предсједник Владе Републике Српске.
Градоначелник Дервенте Миодраг Симић рекао је да овај град има добру сарадњу са републичким властима, те изразио задовољство што су им данас у посјети предсједник Републике Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић.

Након разговора са званичницима Српске и посјете предузећу „Амико“, Симић је рекао да је вриједност извоза оствареног у Дервенти 333 милиона КМ, што је завидно.
„У Дервенти ради 6.816 радника, а на Заводу за запошљавање је 506 људи који траже посао. Имамо 191 привредно друштво и више од 700 привредних субјеката. Дервента има и најјачу концентрација страног капитала, коју чине 33 фирме из Аустрије, Италије, Кине и других земаља“, рекао је Симић.