​У Сарајеву је одржан састанак предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића, предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије и премијера ФБиХ Фадила Новалића.
Предсједник Владе Радован Вишковић изјавио је данас да очекује да врло брзо буде оперативно укидање акцизе на нафтне деривате на период од шест мјесеци, који су усвојили посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Он је рекао да је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ предухитрио најаве из Републике Српске у вези са акцизама, а сада се очекује други степен одлучивања и видјеће се како ће се то завршити.

Премијер Вишковић је рекао да је Српска предложила питање забране извоза обловине из БиХ.

Он је навео да је на састанку речено да би Савјет министара наредне седмице требало да донесе одлуку о укидању царине за увоз ђубрива из трећих земаља.

– Најважније је да двије владе и Савјет министара учине све да контролишемо токове снабдијевања домаћег тржишта основним животним намирницама и енергентима, првенствено нафтом и нафтним дериватима. У овом моменту, БиХ није угрожена по том питању, али нико не може прогнозирати шта ће се десити у наредном периоду, и с тога смо се договорили да ћемо заједно предузимати мјере и радити на ублажавању евентуалних удара – истакао је премијер Српске.
Такође, додао је, договорено је да се више пажње посвети домаћој производњи.
Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија је рекао да је оцијењено да се у овом тренутку сусрећемо са проблемом цијена на домаћем тржишту што ће вјероватно потрајати још неко вријеме, те да неће доћи до несташица било којег производа, без обзира да ли је ријеч о животним намирницама или енергентима.
– Покушаћемо дјеловати кроз марже, ентитетске владе су то усвојиле прије годину дана. Затим, кроз интервенције из залиха које су у власништву ентитета, субвенције одређених производа, укључујући и енергенте, за најугроженије категорије друштва, те интервенције везане за пореску политику чији су дио и акцизе – навео је предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија.
Он је додао да је важно подстаћи прољећну сјетву.
– Ту је веома важно да пољопривредни буџети буду повећани и да се повећају издвајања за регресирано гориво, као и за набавку вјештачког ђубрива и репрометаријала – рекао је предсједавајући Савјета министара БиХ.
Премијер ФБиХ Фадил Новалић је рекао да криза захтијева хармонизацију мјера на свим нивоима власти, поручивши да нема мјеста за панику јер има довољно намирница и енергената.
Састанку је присуствовао и министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац.