​Предсједник Владе Радован Вишковић присуствовао је данас, у Вишеграду, обиљежавању Првог српског устанка – Дана бораца Републике Српске.


Поводом обиљежавања Првог српског устанка – Дана бораца Републике Српске, премијер Вишковић положио је вијенац на централном Споменику погинулим борцима Републике Српске, у Вишеграду, те присуствовао парастосу погинулим устаницима у Првом српском устанку, у манастиру Добрун.


Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је, код манастира Добрун, положио вијенац на споменик вожду Карађорђу.


Премијер Вишковић рекао је да Срби никада нису водили окупаторске ратове на штету неког другог народа, него су увијек бранили своју земљу, језик и идентитет.


„Свих ових 200 година ми само бранимо своје. Бранимо своју земљу, језик и идентитет“, поручио је предсједник Владе Радован Вишковић.


Рекао је да је овај датум један од најбитнијих за опстанак српског народа на овим просторима.


„Распадом Југославије Срби су дошли у позицију да нису више сви везани за матицу Србију. Многи су скупо платили цијену останка на тим просторима, а једино је Република Српска успјела да сачува један простор, ентитет гдје Срби имају своја заштићена права, институције и полажу право да живе своји на своме“, рекао је премијер Вишковић.


Премијер Вишковић је истакао да је ово српска земља и простор, те да Срби нису ништа ни од кога отели.


Он је подсјетио да се од Првог српског устанка до данас настојала Србима умањити државност, те да им се увијек нешто отимало.


„Сви остали су на неки начин градили свој пут, а само су Срби у очима тих моћника били нека сметња“, рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.


Нагласио је да је веома важно што је данас у Вишеграду на обиљежавању годишњице био присутан велики број младих, који ће наставити да његују историју и обичаје.


Премијер Вишковић је рекао да је ово један од догађаја који Република Српска и Србија заједнички обиљежавају.


Предсједник Владе Републике Српске честитао је свим борцима Дан бораца Републике Српске, а Србији Дан државности, који ће сутра бити прослављен у Орашцу.