​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас, у Требињу, са директором Пословног система Свислајон – Таково Родољубом Драшковићем. На састанку је закључено да ће бити предузете све активности с циљем очувања Индустрије алата.


Премијер Вишковић je изјавио да је договорено да се сравне рачуни Инвестиционо-развојне банке, Пореске управе Републике Српске са руководиоцима Индустрије алата у Требињу, те да се формира експертски тим од економиста и правника који ће по међународним рачуноводственим стандардима пронаћи законито рјешење које ће прихватити и управа Индустрије алата и Влада.


„Обавеза ми је да ослободимо имовину коју Пореска управа држи као хипотеку над Индустријом алата у Требињу, спреман сам да то радимо брзо. Онај дио који је интересантан за нова улагања да ријешимо хитно и да се скину хипотеке како би се даље ишло у инвестиције, у спровођење идеја“ рекао је премијер Вишковић и додао да Драшковић вјерује Влади и премијеру.


Предсједник Владе Радован Вишковић је истакао да цијени то што Драшковић широм земаља бивше Југославије има 15.000 запослених у Пословном систему Свислајон -Таково, те да долазак овог привредника у Републику Српску и Требиње свима треба да импонује.


Напоменуо је да је Драшковић највећи инвеститор у овај дио Републике Српске и да због тога заслужује његову пажњу, баш као и 500 радника Индустрије алата.


„Учинићемо све да Индустрију алата што прије ставимо на онај пут гдје ће се она само више развијати гдје ће се градити нови капацитети и примати нови људи“,  истакао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.


Предсједник Пословног система „Свислајон-Таково“ Родољуб Драшковић изјавио је да је са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем договорено да ће експертски тим према међународним стандардима пронаћи рјешење за Индустрију алата у Требињ, те да вјерује премијеру.


Драшковић је рекао да су договорили да у року од три мјесеца стручни тим економиста и правника Српске и Пословног система „Свислајон – Таково“ сложе рачуне и дају рјешења за Индустрију алата у Требињу.


„Индустрија алата има свој обртни капитал и уговорене послове годину дана унапријед, не могу да стигну да остваре производњу коју свјетско тржиште тражи. Индустрију алата је 97 одсто извозно оријентисан. Потребно је да ми скину хипотеке са имовине да бих могао градити нове погоне, и опрему и да буде водећа фирма у Европи кад је о производњи алата ријеч“, рекао је Драшковић.


Он је додао да је у плану запошљавање нових радника у металски дио Пословног система „Свислајон – Таково“ али да мора имати сигурност.