Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Београду да су мир и очување слободе кључне ријечи српског народа и нагласио да се борбено треба односити према циљевима, да не треба допустити да их неко други намеће.

Предсједник Додик истакао је да се Србија данас под лидерством предсједника Александра Вучића ослободила туторства страних амбасада који су управљали политичким животом Србије.

„Србија је данас уважена и може да подржава Србе гд‌је год они били. Вучић је уложио велики напор и обезбиједио да се чује наш глас и у Генералној скупштини УН гд‌је су се велики са игноранцијом односили према малим државама“, рекао је предсједник Додик обраћајући се присутнима у Београду на централној манифестацији обиљежавања Свесрпског сабора „Један народ, један сабор – Србија и Српска“.

Предсједник Вучић је, каже предсједник Додик, анимирао велики дио свјетске популације чији представници нису гласали у УН за срамну резолуцију и изразио захвалност предсједнику Србије.

„109 земаља у односу на 84. То није већина. Да није било буђења Србије о том питању данас би наша нерођена д‌јеца имала етикету геноцидног народа. Они који су чинили геноцид над нама опрали би своју биографију. Нијемци су срамно били иза те резолуције“, истакао је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Српске додао је да су пред Србима тешка времена и одлуке, али да мало који народ на Балкану може да креира свој пут у сарадњи са другим народима.

„Ми се данас окупљамо не да би показивали негативан однос. Са нама треба да буду сви који с нама живе мир и слободу, уважавају српске жртве и уважавају да смо слободни народ и који мисле да заједно можемо чувати слободу“, истакао је предсједник Додик.

Предсједник Републике указао је да није било сваки пут лако објашњавати у Србији проблеме и изазове с којима се суочава Српска, али да је данас другачије јер у Београду постоји разумијевање. 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је данас могућност да ће веома брзо тражити подршку за статус Српске, јер је немогуће живјети са онима који су покушали да српском народу наметну геноцидност.

Предсједник Додик истакао је ту могућност и поред размијевања које Република Српска има од предсједника и државе Србије.

„Немогуће је да живимо са онима који су мучки и покварено, лажно и тајно покушали да нам наметну геноцидност као трајно обиљежје овог народа који то није. Све ћемо то чинити у миру, имамо начина, знамо да можемо“, истакао је предсједник Додик у обраћању на Тргу Републике у Београду.

Предсједник Српске додао је да је Српска загледана у Србију, али и у српски народ гд‌је год живио.

Предсједник Додик је напоменуо да је данас речено да је Косово и Метохија неотуђиви дио Србије, али је исто тако неотуђиви дио Републике Српске.

„На томе смо градили наш национални понос и идентитет“, нагласио је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је на централној манифестацији „Један народ, један сабор – Србија и Српска“ да је једина алтернатива српском народу она коју се веже за државни и национални интерес.

„Никада нисмо били босански Срби, стидили смо се када нас тако зове, ми смо Срби“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике истакао је да је кључна ријеч за српски народ слобода, да је борба за слободу значило страдати.

„Срби никада нису оклијевали и никада нису били себични, већ су ту слободу давали и другим народима, па и онима који су на крају прошлог вијека покушали да направе Србе реметилачким народом“, истакао је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Српске напоменуо је да је предсједник Србије Александар Вучић стао да води народ у тешким годинама опоравка и стабилизације српске државе

„Јача Србија је наш понос“, истакао је предсједник Додик.

Предсједник Милорад Додик напоменуо је да је раније данас донесена историјска декларација која јасно анализира стање српског народа и треба да буде акција у будућности.

Централно обиљежавање манифестације „Један народ, један сабор – Србија и Српска“ одржано је на Тргу Републике у Београду.

Централној манифестацији присуствовали су предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић, предсједници скупштина и влада Српске и Србије, министри у двије владе, представници Срба из региона и Његова светост патријарх српски Порфирије.

Скуп је почео химном Србије и Републике Српске.

Присутни су и бројни грађани који овим скупом желе да покажу саборност српског народа.

Више од 2.500 фолклораша из Србије и Српске у центру Београду играће српско коло.