Чланови Предсједништва БиХ су изразили захвалност предсједници Европске комисије за посвећен ангажман и континуирану подршку коју пружају Босни и Херцеговини на путу ка чланству у Европској унији. Оцијенили су да је додјела кандидатског статуса дала јасну поруку свима у Босни и Херцеговини да су дио европске породице, али и позитиван подстрек да се учине конкретни кораци на путу према Европској унији. Констатовали су да је Предсједништво БиХ, као и друге институције на свим нивоима власти, направило важне искораке на испуњењу 14 услова из Мишљења Европске комисије. У том свјетлу изразили су очекивање да ће Европска унија донијети одлуку о почетку приступних преговора о пуноправном чланству са Босном и Херцеговином.

Предсједница Фон дер Лајен, која борави у Босни и Херцеговини како би представила нови план за економски раст Западног Балкана, истакла је да је Европска унија обезбиједила значајна средства за земље региона која ће бити везана за провођење реформи. Циљ плана је економски напредак кроз приближавање Западног Балкана јединственом европском тржишту, јачање економске интеграције унутар региона, убрзавање реформи и повећање инвестиција и претприступне помоћи. Поздравила је напоре и напредак које је Босна и Херцеговина учинила на реформском путу и поновила подршку процесу проширења и чланству Босне и Херцеговине и земаља западног Балкана у Европску унију. Предсједница Фон дер Лајен је изразила наду да ће позитивни моментум у Европској унији дати подстрек како би се учинили конкретни кораци на европском путу земље, истичући обострану важност процеса проширења за Босни и Херцеговину и за Европску унију.

Чланови Предсједништва БиХ су поздравили нови план Европске уније за економски раст земаља региона, истичући његову важност и позитивне ефекте на укупни стандард свих грађана. Нагласили су посвећеност реформском процесу, европском путу земље који нема алтернативу, очувању мира и стабилности, економском развоју и регионалној сарадњи као кључним циљевима дјеловања.

У име предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића састанку је присуствовао савјетник Вања Филиповић.