Чланови Предсједништва БиХ су разговарали са делегацијом Подкомитета за безбједност и одбрану и Комитета за спољне послове Европског парламента, коју је предводио члан Подкомитета Џорџ-Влад Нистор. Тема разговора је била политичка и безбједносна ситуација у Босни и Херцеговини, глобални и регионални изазови, те европски пут Босне и Херцеговине.

Чланови Предсједништва БиХ су поновили посвећеност дијалогу, очувању мира и стабилности, економском развоју и европској перспективи земље, као кључним циљевима дјеловања.

Изразили су захвалност институцијама Европске уније на помоћи и ангажману у Босни и Херцеговини, те истакли важност партнерског односа и сарадње у испуњењу 14 приоритета из Мишљења Европске комисије, како би се реформским процесом створили услови за побољшање квалитета живота свих грађана.

Саговорници су поздравили додјелу кандидатског статуса Босни и Херцеговини, који је дао позитиван подстрек и прилику да се проводе конкретне реформе на путу ка чланству у Европској унији.

Чланови делегације СЕДЕ и АФЕТ-а, која борави у Босни и Херцеговини у циљу процјене војне операције ЕУФОР Алтеа и укупне ситуације у земљи, су поздравили и истакли важност усаглашених ставова у БиХ, када је у питању аспирација ка Европској унији, посвећеност очувању мира и економском напретку Босне и Херцеговине.

Састанку су присуствовали и  Јохан Затлер, шеф Делегације ЕУ у БиХ, Леополдо Лопез Гил, члан ЕПП из Шпаније, Дитмар Кустер, члан Алијансе социјалдемократа из Њемачке,  Тис Ротен, члан Алијансe социјалдемократа из Холандије, Клемен Грошељ, члан Renew Еurope из Словеније и Виола Вон Крамон-Таубадел, чланица Зелених/ЕФА из Њемачке.