Предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и др Денис Бећировић изразили су задовољство посјетом европског комесара за политику сусједства и проширења Оливера Вархељија.

Захвалили су комесару Вархељију на личном ангажману и напорима које је учинио за БиХ,  те нагласили очекивања да ће на засједању Европског савјета у децембру ове године БиХ бити додијељен кандидатски статус.

Чланови Предсједништва БиХ су истакли да је препорука Европске комисије за додјељивање кандидатског статуса нашој земљи снажан подстрек органима власти у БиХ да интензивније раде на наставку реализације потребних реформи, а грађанима охрабрење да је европска перспектива могућа. Нагласили су да су у БиХ сви свјесни сложености приступног процеса и реформи које треба предузети на путу ка Европској унији, као и темпа досадашњег напретка.

Чланови Предсједништва БиХ су казали да је од велике важности и спремност Европске комисије да помогне у реaлизацији неопходних реформи, те да је то добродошао инструмент који ће бх. властима олакшати овај обиман посао.

Све реформе које проводимо и које ћемо провести на европском путу нису само технички услови за напредак на ЕУ путу, већ их разумијемо и као инструменте који ће грађанима БиХ омогућити бољи живот. При томе рачунамо на подршку Европске уније и спремни смо да будемо њен кредибилан партнер, истакли су чланови Предсједништва БиХ.

Комесар Вархељи је нагласио да су БиХ и њени грађани заслужили додјељивање кандидатског статуса. Европска унија, казао је европски комесар, очекује да законодавна  и извршна власт на свим нивоима буду брзо формиране, како би што прије кренуле у реализацију реформи. Европска комисија ће, рекао је комесар Вархељи, и даље пратити проведбу кључних приоритета, који морају бити испуњени, како би се отворили преговори са ЕУ. Изразио је очекивање да ће у парламентарној процедури ускоро бити закони о високом судском и тужилачком савјету, Закон о судовима и Закон о спречавању сукоба интереса. Комесар Вархељи је казао и да ће ЕУ помоћи БиХ да се све неопходне реформе брже имплементирају.