Чланови Предсједништва БиХ изразили су добродошлицу министру иностраних послова и међународне сарадње Републике Италије и захвалили за долазак у БиХ и билатералну посјету, и поред услова отежаних пандемијом коронавируса. Такође су изразили захвалност за континуисану заинтересованост Италије за развијање добрих и пријатељских односа са БиХ, чему доприноси и предан ангажман амбасадора Николе Минасија и Амбасаде Италије у БиХ, а који је био у данашњој делегацији.

Учесници састанка су размијенили информације о политичким процесима проузрокованим пандемијом и о начинима борбе против ширења КОВИД-19, те о проблемима у процесу набавке вакцина. Разговарано је о потреби подршке ЕУ Босни и Херцеговини и Западном Балкану у борби против пандемије, не само у одговору на хуманитарну и здравствену кризу, већ и у ублажавању социо-економских посљедица.

Министар иностраних послова Републике Италије је рекао да Италија заговара проширење ЕУ на област Западног Балкана и наставак процеса реформи и европских инеграција БиХ. Истакнут је значај континуисане подршке Републике Италије унутар ЕУ у наредним корацима приступања Босне и Херцеговине ЕУ, те у наставку испуњавања 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије.

Приликом сусрета је разговарано о билатералним односима и уговорном регулисању односа, а за које је речено да су добри и пријатељски  и да треба наставити континуитет сарадње у њиховом унапређењу. Речено је да БиХ, као поморска земља, жели пружити конструктиван допринос свим процесима који се тичу заштите Јадрана као заједничког добра.

У разговору је казано да има простора за интензивирање сарадње у економији, култури, образовању и другим областима од интереса за обје земље. Истакнуто је да је Италија један од најзначајнијих партнера БиХ у оквиру економске сарадње и спољне трговине. Посебан акценат је дат учешћу младих људи БиХ и Западног Балкана у процесима унутар ЕУ, а који се тичу будућности ЕУ и Западног Балкана као интегрисаног дијела ЕУ.

Такође је разговарано о мигрантској кризи и о области безбједности, као и о обезбјеђењу услова за координацију миграционих процеса