Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик су на почетку сусрета пожељели добродошлицу предсједници Европске комисије, која борави у Босни и Херцеговини у оквиру посјете земљама региoнa уочи Самита ЕУ – Западни Балкан. Чланови Предсједништва БиХ су упознали предсједницу Вон дер Лајн са актуелном политичком ситуацијом са акцентом на европски пут земље.

Предсједница Вон дер Лајн је поновила преданост процесу проширења Европске уније и подршку Босни и Херцеговини на европском путу. Подршка БиХ и земљама региoнa ће бити додатно појачана и путем новог Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан. На овај начин је потврђен партнерски ангажман ЕУ и региона, и европска перспектива земаља аспираната. У том смислу поздрављена је изградња пограничног моста Свилај на Сави, који повезује Босну и Херцеговину са Европском унијом.

Чланови Предсједништва БиХ су изразили захвалност предсједници Вон дер Лајн на досадашњој помоћи у процесу придруживања Европској унији и борби против пандемије. Истакли су значај нове методологије проширења ЕУ, те Економског инвестиционог плана и Зелене агенде, који ће допринијети побољшању стандарда живота грађана у БиХ.