На почетку сусрета чланови Предсједништва БиХ изразили су добродошлицу новоименованом министру иностраних послова Републике Аустрије и честитали на избору на нову функцију.

Министар је у свом поздравном обраћању казао да је одабрао Западни Балкан и Босну и Херцеговину за прву билатералну посјету изван Аустрије, што потврђује да је Босна и Херцеговина високи приоритет иностране политике Републике Аустрије. Потврдио је снажну подршку Републике Аустрије процесу европских интеграција региона Западног Балкана, тиме и Босне и Херцеговине.

Безбједност и стабилност цијелог региона је оно чему се даје акценат овом посјетом, а јединство и суверенитет Босне и Херцеговине су неизоставни за стабилност региона, казао је министар и изразио увјереност да је европска перспектива будућност Босне и Херцеговине и повезујући фактор за све процесе у Босни и Херцеговини.

На састанку је речено да Босна и Херцеговина и Република Аустрија његују традиционално добре и пријатељске билатералне односе без отворених питања, те да има основе за даљи успјешан развој свеукупне билатералне сарадње.

Поздрављен је интензитет контаката на високом и највишем нивоу, што свакако доприноси даљем развоју укупних билатералних односа и изражена нада да ће бити настављен и убудуће. Након ове дводневне посјете министра иностраних послова Аустрије, у понедјељак је предвиђена посјета предсједника Парламента, а у децембру посјета предсједника Аустрије Босни и Херцеговини, што иде у прилог заинтересованости и подршци Републике Аустрије за Босну и Херцеговину и њен напредак.

Такође, изражена је подршка ангажману и раду аустријског и уједно највећег контингента у међународним мировним снагама ЕУФОР Алтеа, коју и предводи годинама.