Приликом сусрета је разговарано о европском путу БиХ, о наредним корацима и сарадњи БиХ и ЕУ на пољу иностране политике, безбједности и одбране, борби против тероризма и миграцијама. Потврђена је преданост ЕУ процесу приступања БиХ и истакнуто да је потребно наставити радити на реализацији приоритета из Мишљења Европске комисије и Програма реформи.

Замјеник генералног секретара Фрис је рекао да је у дводневној посјети БиХ како би присуствовао завршној церемонији АЛТЕА операције у БиХ, најдужој операцији ЕУ која егзистира од 2004. године, али и како би учествовао у Дијалогу о борби против тероризма између ЕУ и БиХ.

Приликом сусрета је разговарано и о процесу деминирања у БиХ, те је речено да је операција АЛТЕА посвећена процесу деминирања у БиХ и у сарадњи са домаћим властима ради се на томе важном питању, узимајући у обзир да је велики дио БиХ још загађен минама. Речено је да је с Министарством одбране БиХ договорена подршка процесу деминирања у донацији материјалних средстава за деминирање.

Истакнуто је да је БиХ посвећена промоцији мира, безбједности и стабилности у региону и сарадњи са ЕУ у области Заједничке иностране и безбједносне политике и придруживању мјерама ЕУ у тој области. Исказана је спремност да БиХ буде дио укупних напора за постизање сигурности и опредијељена је борби против тероризма у свијету, и као чланица Глобалне коалиције за борбу против тероризма на том плану сарађује са земљама региона и ЕУ.

Изражен је интерес за даљу сарадњу институција и агенција које се баве миграцијским и безбједносним питањима, као и на плану заједничке борбе против организованог криминала. Миграције су заједнички изазов за ЕУ и Западни Балкан, речено је на састанку.

Чланови Предсједништва БиХ су захвалили замјенику генералног секретара Фрису на посјети и изразили интерес за наставак сарадње са институцијама ЕУ на приступном путу БиХ.