Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, на позив предсједника Републике Турске Реџепа Тајипа Ердоана, бораве у званичној посјети Републици Турској.

Предсједник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоан дочекао је чланове Предсједништва БиХ у предсједничкој палати у Анкари, гдје је у њихову част уприличена церемонија свечаног дочека уз војне почасти. Након церемоније дочека, у Предсједничкој палати одржан је tête-à-tête састанак чланова Предсједништва БиХ и предсједника Републике Турске, а затим је уприличен састанак високих делегација Босне и Херцеговине и Републике Турске.

Предсједник Ердоан је исказао задовољство посјетом чланова Предсједништва БиХ Републици Турској. Изразио је наду да ће састанак са Предсједништвом БиХ и потписивање више споразума још више унаприједити одличне односе двије пријатељске земље. Потврдио је да ће Турска и убудуће подржавати и пружати подршку  Босни и Херцеговини. Нагласио је да ће посебна пажња бити усмјерена на јачање економске сарадње, трговинске размјене, инвестиционе пројекте, те улагања турских компанија у БиХ, што ће у цјелини допринијети напретку бх. друштва.

На састанку је разговарано о тренутној ситуацији када је борба против пандемије коронавируса у питању, са посебним акцентом на ситуацију у БиХ. Предсједник Ердоан је казао да ће Турска што је прије могуће упутити 30.000 вакцина за БиХ, те да ће са подршком наставити и убудуће.

Чланови Предсједништва БиХ су истакли како је данашња званична посјета Републици Турској још једна потврда успјешних и стабилних односа двије земље. Изразили су захвалност предсједнику Републике Турске за подршку Босни и Херцеговини. Чланови Предсједништва БиХ су исказали задовољство што ће током посјете, између осталог, бити потписан Споразум о сарадњи на инстраструктурним и грађевинским пројектима, с посебним нагласком на наставак и убрзавање реализације пројекта изградње аутоцесте Београд-Сарајево-Београд.

Разговарано је о тренутној ситуацији у БиХ, бројним регионалним и међународним темама, укључујући јачање регионалне сарадње на Балкану.

Након састанака, уприличена је церемонија потписивањаСпоразума између Савјета министара БиХ и Владе Републике Турске о сарадњи у инфраструктурним и грађевинским пројектима и Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Републике Турске о узајамном признавању и замјени возачких дозвола. Ове споразуме је потписао министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић.

Потписан је и Меморандум о разумијевању између Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ и Канцеларије за инвестирање Предсједништва Републике Турске о сарадњи на промоцији инвестиција. Меморандум је потписала директорка Агенције Милица Марковић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић су се током званичне посјете састали са предсједником Велике народне скупштине Републике Турске Мустафом Шентопом.

На састанку је истакнуто да су међупарламентарни односи Босне и Херцеговине и Републике Турске веома добри. Потврда томе је да између Босне и Херцеговине и Републике Турске има највећи број потписаних билатералних и мултилатералних споразума. Посебно је наглашено да се сарадња може унаприједити, посебно у економском и трговинском смислу, али и у другим сегментима.

Чланови Предсједништва БиХ су посјетили и Аниткабир у Анкари, маузолеј првог предсједника и оснивача модерне Републике Турске Мустафе Кемала Ататурка, гдје су одали почаст и положили цвијеће. Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик уписао се у Књигу утисака.