Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић састали се у Анталији са предсједником Републике Турске Реџепом Тајипом Ердоаном.

Чланови Предсједништва БиХ су честитали предсједнику Ердоану успјешну организацију СЕЕЦП самита. Предсједник Ердоан је исказао задовољство успјешним исходом Самита, који ће имати позитиван ефекат на унапређење сарадње међу земљама Југоисточне Европе.

У срдачном разговору, потврђени су добри и пријатељски односи Босне и Херцеговине и Републике Турске, који представљају добру основу за развој и унапређење односа на свим пољима. Посебна пажња је посвећена јачању економске сарадње, гдје се очекује значајно повећање трговинске размјене, нарочито након потписивања Споразума о слободној трговини између двије земље. Уговорно регулисање односа Босне и Херцеговине и Републике Турске је на изузетно високом нивоу, чему свједоче и бројни потписани споразуми и пројекти сарадње у области инфраструктуре, грађевински пројекти, пројекти у саобраћају, те промоцији страних инвестиција. Посебан фокус је био на убрзању активности на реализацији пројекта аутопута „Сарајево – Београд – Сарајево“, који ће допринијети значајном унапређењу економије Босне и Херцеговине, и бх. друштва у цјелини.

Разговарано је о тренутној ситуацији када је борба против пандемије коронавируса у питању, негативним ефектима на економски, социјални и здравствени аспект живота, те имунизацији становништва. Чланови Предсједништва БиХ су захвалили предсједнику Ердоану на континуисаној помоћи и донацији 30.000 вакцина за БиХ.

На крају сусрета, саговорници су поновили посвећеност и подршку интензивирању билатералних односа и регионалне сарадње, кроз бројне пројекте и иницијативе, а на добробит и унапређење стандарда свих грађана.