Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић примили су Изабел Димон, дипломатску савјетницу предсједника Републике Француске Емaнуела Макрона.

Чланови Предсједништва БиХ су захвалили народу и Влади Републике Француске за досадашњу подршку Босни и Херцеговини у процесу ЕУ интеграција, гдје је констатована континуисаност политичких ставова Француске према БиХ као вишеетничкој, сувереној држави демократског поретка, интегрисаној у стабилном региону и Европи.

У том контексту, Француска у БиХ проводи различите програме сарадње како би подржала Босну и Херцеговину на њеном ЕУ путу. Та сарадња се, уз интегрисани приступ, проводи у складу са четири главне области: унутрашња безбједност, техничка сарадња, укључујући управљање и високо образовање, те научна сарадња, култура и цивилно друштво, укључујући промовисање франкофоније и наставак преузимања Аквиса.

Савјетница Димон је подсјетила чланове Предсједништва БиХ да је Француска на Самиту у Лондону 2018. године одлучила проширити мандат Француске развојне агенције (АФД) у Босни и Херцеговини, која би била надлежна за финансијска улагања у значајне пројекте у Босни и Херцеговини наредних година; посебно на пољу регионалне интеграције, околиша и климе, иновације и дигиталне економије.

На састанку је закључено како у наредном периоду треба јачати политички дијалог размјеном посјета званичника двије земље. Том приликом, чланови Предсједништва БиХ су поновили позив предсједнику Републике Француске Емануелу Макрону да посјети Босну и Херцеговину,

Састанку је, у име француске делегације, присуствовала и амбасадорка Републике Француске у Босни и Херцеговини Кристин Тудик, те шеф Мисије при Дирекцији за континенталну Европу Министарства за Европу и иностране послове Републике Француске Гијом Рузон.

У име члана Предсједништва Босне и Херцеговине Жељка Комшића, састанку су присуствовали савјетници у Кабинету Славен Ковачевић и Давор Вулетић.