Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић разговарали су са министром иностраних послова Јапана Мотегијем Тошимитсуом.

Чланови Предсједништва Босне и Херцеговине су информисали министра Тошимитсуа о актуелној социо-економској ситуацији у БиХ и бх. путу ка пуноправном чланству у ЕУ. Министар Тошимитсу је нагласио да ће Јапан наставити с подршком БиХ на њеном путу ка ЕУ.

Чланови Предсједништва БиХ су захвалили Влади Јапана на развојној помоћи која кроз бројне програме годинама пружа подршку реформском процесу у БиХ.

Истакли су да је Јапан један од најзначајнијих донатора у Босни и Херцеговини, гдје се приоритетне области помоћи односе на примарну здравствену заштиту, образовање, деминирање, водоснабдијевање, пољопривреду, заштиту животне средине, инфраструктуру и културу. Захвалили су и за помоћ Јапана током катастрофалних поплава у БиХ 2014. године.

Министар Тошимитсу је информисао чланове Предсједништва БиХ о новој бесповратној помоћи у износу од око 8 милиона КМ која ће се реализовати у оквиру Програма економског и социјалног развоја Владе Јапана. Ова средства су намијењена за јачање капацитета надлежних органа БиХ за управљање мигрантском кризом. Казао је и да ће Јапан упутити грант помоћи за деминирање у вриједности од око 800.000 КМ а споразуми о реализацији обје донације су потписани данас у Сарајеву.

На састанку је разговарано и о тренутној пандемији изазваној вирусом Ковид-19. У том контексту чланови Предсједништва БиХ захвалили су Влади Јапана на донираној помоћи у износу од око 1.500.000 КМ, искориштених за опремање медицинских установа у БиХ.