Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је вечерас у Београду традиционалну манифестацију „Дани Српске у Србији“, те поручио да је ова манифестација у функцији доказане тезе да су Срби један народ, један идентитет, једна вјера и једна нација.

Предсједник Српске је нагласио да је Србе само сплет наметнутих околности кроз историју натјерао да буду територијално посебно.

„А ми смо у суштини једно. Једно за шта се живи, што не дамо и једно што никада нећемо дати. Дио смо једног јединственог српског народа, којем у историји велики на овим просторима нису дозволили да се интегрише и на прави начин одрази, него су нас мучили“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је истакао да је било сасвим природно да Срби организују своју националну државу на простору данашње Србије и данашње Републике Српске и још неких простора и да то буде дио историјског дуга које су цивилизације, односно велике силе требале да дају Србима на овим просторима, али то Србима није дозвољено.

Предсједник Српске је рекао да је у тим процесима главна ствар била да Србија буде слаба, а српски народ разједињен.

Предсједник Републике је истакао да су подвале тврдње предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Kомшића да је Србија заинтересована наводно да распарча БиХ.

„БиХ не може да се састави по ничему, она је историјски потпуно декадентна и нема ниједан мали базични темељ који би могао да се изгради између народа да нема међународног фактора“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је навео да се сматра да је идеја о националној држави на територији коју већински доминантно покрива српски народ јерес и да се о томе не смије говорити.

„Зато је ова манифестација да се о томе говори да смо један народ. Ми никога не прогонимо, ништа туђе нећемо, сви су добродошли да живе са нама“, рекао је предсједник Српске и подсјетио да су Срби кроз историју другима дали слободу, а да су им се крајем прошлог вијека ти које су ослобађали осветили за ту слободу коју су им дали.

Предсједник Додик је истакао да је данас важно да се Срби окрену себи, да буду Срби, да буду Србија, да буду Република Српска, да живе заједно, да су једно, без обзира на границе, и то им нико не може и неће одузети.

Предсједник Републике је захвалио руководству Србије и предсједнику Србије Александру Вучићу за све што чине посљедњих 10 година, јер је јако тешко радити у околностима гдје Србија има терет у вези са Kосовом, а неки желе да буде слаба, док у Српској сви хоће јаку Србију.

Предсједник Српске је подсјетио да је 20 година на челу Српске и да су се сви људи у руководству Србије позитивно односили према Србима у Српској, али да је Србима у Републици Српској фалило то што им даје Александар Вучић.

„А то је сигурност и сазнање да ће се стати иза нас и рећи да смо ми ти који смо у праву, да Србија више није та која се повлачи, а Република Српска није та која ћути. Српска не смије да ћути! Ми смо мали, ако не галамимо нико нас неће чути. Зато морамо да износимо наше захтјеве. Ми не желимо БиХ коју су нам направили, још негдје имамо снаге да останемо у БиХ која је направљена у Дејтону“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је указао да је за Српску неприхватљива БиХ коју су направили некадашњи високи представник Педи Ешдаун и остали и жели да из ње оде.

„Зашто то не смије да се каже? Ми смо потписали дејтонску БиХ, а не антидејтонску. Ми смо потписали БиХ састављену од два ентитета и три конститутивна народа, у којој је наша војска, царине и много чега другог наше. Отели су нам 83 надлежости и покушали су да нас означе не као стољетне, него као миленијумске кривце на овим просторима. Ја нисам крив, не прихватам да смо ми криви“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Додик је рекао да Срби сада знају шта хоће, а то је Република Српска.

„Српска је дефинисана територијално као 49 одсто територије БиХ. Дејтонски споразум је рекао да постоји граница између ентитета, а када ће она постати и формално, видјећемо. Вјерујем да ћу то доживјети, а ако не доживим, вјероватно ће ме неки помињати да сам био претеча те сталне борбе. Желим да кажем да се морамо ослободити“, рекао је предсједник Републике.

Говорећи о озбиљним улагањима Србије у Српску, предсједник Додик је рекао да нема општине у Српској и објекта који не носи печат Србије.

„Нема бољег начина да се повежемо, наравно да ћемо навијати за Србију у свему, али морамо животно да се повежемо“, рекао је предсједник Републике Српске.

Отварању манифестације „Дани Српске у Србији“ присуствовали су и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, премијери Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић, предсједници народних скупштина Српске и Србије Ненад Стевандић и Владимир Орлић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, те други високи представници Српске и Србије, као и друге уважене званице.