Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас у Бањалуци да је Холокауст и страдање Јевреја у Другом свјетском рату један од најмрачнијих људских и цивилизацијских догађаја, као и да је важно што су и Срби дио снага које у свијету обиљежавају сјећање на Холокауст, те се присјећају и страдања својих предака.

Додик је нагласио да је једна нација и раса неоправдано сматрала да има право да уништава друге, и то чак до биолошког нестанка такве једне нације као што су Јевреји, али и Срби, Роми и други.

„Дакле, ради се о идеологији нацизма која је иза себе оставила стравичне цивилизацијске ожиљке“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци уочи комеморативне академије жртвама Холокауста и обиљежавања Међународног дана сјећања на жртве Холокауста у Јеврејском културном центру „Арие Ливне“.

Он је рекао да је важно што су и Срби дио снага које у свијету обиљежавају сјећање на Холокауст, те се присјећају и страдања својих предака у нацистичким и другим логорима попут Јасеновца, али и на бројним стратиштима као што су Паг, Шушњар, Брод, Сајмиште…

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је вечерас на комеморативној академији жртвама Холокауста да је људски исправно, цивилизацијски оправдано и потребно, али и институционално, да се развија културу сјећања на најстрашнија страдања.

У обраћању окупљенима у Јеврејском клутурном центру „Арие Ливне“ у Бањалуци, Цвијановићева је истакла да је поносна на пријатљство са јеврејским народом и да је сигурна да се из тог пријатељства, ма како била тешка и испреплетена судбина, још тога може да научи у будућности.

Цвијановићева је навела како јој је драго што је као предсједник Републике у прилици да будем покровитељ овог догађаја, нагласивши да се кроз оно што су вечерас виђели, што се годинама учило, могу разумјети размјере једног таквог тешког страдања народа, али и много тога научити од тог народа, научити колико је важна култура сјећања.

Цвијановићева каже да је сигурна да не постоји ниједна породица која није добила тај тешки печат прошлости, а јеврејска је породица, као што зна и да су сви имали прилику да виде колико су те тешке судбине из периода страдања Другог свјетског рата обиљежиле читав један народ од којег се много тога могло научити.

Поносна је што у Бањалуци постоји овај културни центар који служи као нека врста подсјетника, а подсјетила је и на испреплетену тужну тешку прошлост која мора све нас да држи буднима да би разумјели да се неке ствари зла прошлости не смију понављати у будућности.

„И ми смо као заједница и друштво сазријевали током година, суочили се са тешким изазовима, и данас се суочавамо са тешким изазовима. Мислим да су то ствари које онда када је то потребно само продубе нашу љубав, пажњу, вјеру према самима себи, а даје нам и одређену снагу да превазиђемо те проблеме и градимо нешто што је будућност и наша вјера у будућност“, рекла је Цвијановићева.

Управо по томе, истакла је, јеврејски народ се сигурно истиче на један посебан начин, указавши да је толико напора, вјере, заједничких подухвата, повезаности, успјело да од њега направи оно што данас јесте.

„Успио је да се сврста у ред оних народа који су показали невјероватну жилавост, али исто тако да покаже цијелом свијету шта се то све може научити и колико можемо бити истрајни“, нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да их је подстакло да се у Бањалуци, на можда скроман начин, окупе и одају признање свим страдалницима, онима који су послије таквих ужаса напорно успијевали да поново граде нацију, државу, воде рачуна шта су национални интереси.

Захвалила је онима који су се окупили како би се придружили свима који знају да треба да се увијек сјећају, и оних који су жртве, да не забораве ужасе који су довели један такав народ у тако страшно искушење и страдање, али и да се из тога извуку одређене поуке.

Предсједник Друштва српско-јеврејског пријатељства Бањалука Зоран Пејашиновић рекао је да се поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста град на Врбасу сјећа шест милиона невино страдалих Јевреја током Другог свјетског рата.

„Ускоро ћемо се сјећати страдања Срба у околини Бањалуке. Народи који се сјећају имају будућност и зато се морамо сјећати. Сјећање се мора његовати“, рекао је Пејашиновић.

У Бањалуци је вечерас, у Јеврејском клутурном центру „Арие Ливне“, одржана комеморативна академија жртвама Холокауста под покровитељством кабинета предсједника Републике Српске.

На овом скупу евоциране су и успомене на покојног Ариа Ливнеа, некадашњег предсједника Јеврејског културног центра и дугогодишњег специјалног представника и шефа Привредног представништа Републике Српске у Израелу.

Догађају, који је организовало Друштво српско-јеврејског пријатељства Бањалука, присуствовали су предсједник Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади Српске, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, те бројне познате личности из јавног и друштвеног живота Српске и Бањалуке.