У сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву одржан је састанак предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и руководства Републике Српске са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејом Лавровом, који је своју посјету региону почео у Српскoj.

Састанку присуствују предсједница Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и предсједник Владе Српске Радован Вишковић, те бројни представници јавног и политичког живота.

Састанку су присуствовали и чланову колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић и Никола Шпирић, као и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је на састанку са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим разговарано о Дејтонском споразуму који није направљен да буде промијењен и укинут без сагласности свих страна у БиХ – два ентитета и три конститутивна народа.

– Ми смо дуго година изражавали противљење међународном интервенционизму виског представника и зато тражимо данас да Канцеларија високог представника и он сам буду укинути – рекао је Додик.

Додик каже да су тзв. Бонска овлашћења превара и подвала и да ПИК није могао било коме да да таква овлашћења. Он је истакао да сви закони које је наметнуо високи представник морају да буду укинути.

Додик је истакао да је на данашњем састанку разговарано о добрим односима Републике Српске и Русије, те да је констатовано да нема отворених питања. Додао је да Српска и Русија имају веома добру економску сарадњу која се реализује кроз низ пројеката.

Он је нагласио да је част што је Лавров дошао у Српску на годишњицу потписивања Дејтонског споразума. Захвалио је Русији на улози у креирању и доласку до споразума, а посебно за подршку његовој
имплементацији.

– Та подршка је била веома важна и довела је до тога да заиста знамо да у свијету постоје они који су спремни да се држе потписаног споразума – истакао је он.

Додик је поновио да Република Српска не жели и не прихвата чланство у НАТО.

– Република Српска не прихвата ни да БиХ има комисију за интеграције са НАТО. То је наш став јер Република Српска не види добробити од интеграција са НАТО – рекао је Додик.

Поручио је да се Српска неће придружити санкцијама против Русије, истакавши да Република Српска није тражила никакву подршку за сецесију, за шта неки покушавају да је оптуже.