Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је телефоном са предсједником Израела Исаком Херцогом. Додик и Херцог истакли су да је сарадња Републике Српске са Израелом добра и дугогодишња и истакнуто да ће се наставити градити пријатељство. Током разговора није изостао ни позив Додику да посјети Израел.

Само десетак дана након што је положио заклетву и преузео дужност предсједника Израела, Исак Херцог позвао је телефоном српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ. Била је то прилика да Милорад Додик Херцогу упути честитке на седмогодишњем предсједничком мандату, али и да му Херцог, осим што се захвалио на честитки, узврати лијепим ријечима о пријатељству са српским народом.

– Наравно ми гајимо велико пријатељство са Израелом. Упознао сам га са стварима које он већ дуго зна, а то је да смо увијек били на страни са Израелом, када су имали нападе од Хамаса и других терористичких организација. Да смо осликали наше институције у тренутку каада су они бомбардовали Израел раније ове године и то је њему све било познато – рекао је Додик.

Познато је једанаестом предсједнику Израела да је његова земља у тешким данима, имала подршку Републике Српске.

– Морам да кажем да смо вам јако захвални због вашег одважног става када је било питање Гази и увијек смо отворени за вас и заиста бисмо вољели да вас угостимо у Израелу и увијек ћемо вам бити захвални ви сте један од наших највећих пријатеља и желимо да вам се захвалимо – навео је Херцог.

Додик је исзразио наду да ће до посјете Израелу доћи до краја године.

– Драго ми је што сам имао прилику да ме позове у посјету и очекујем тај позив да до краја године, вјероватно, сходно наравно пандемији, која детерминише сва путовања и то ће се десити – додао је он.

Додик је подсјетио да је резултат добрих односа Израела и Републике Српске, односно БиХ, недавно потписани споразум о формирању сајбер академије која би требало да профилише кадрове који ће се борити против сајбер криминала, као једног основних видова глобалног терористичког и криминалног дјеловања.