Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да је данас разговарао са представницима фирме Комсар и да ће Република Српска преузети градњу двије електране.

– Комсар је раније добио одређена права да гради термоелектрану на угаљ у Угљевику и хидроелектрану Мрсово и прибавио све дозволе и има урађене све студије. Рекли смо да смо спремни, Република Српска ће преузети права да гради то – рекао је Додик за РТРС из Москве, гдје се састао са предсједником Русије Владимиром Путином.

Он је додао да ће сада, на основу процјене ревизорске куће Дилојт туш о томе колико је Комсар уложио, постићи договор о преузимању изградње тих електрана.

– То говори да ћемо обезбиједити додатну енергетску стабилност Републици Српској. Данас није тешко наћи партнере за изградњу хидроелектрана и термоелектрана. На овај начин ћемо Угљевик потпуно ставити на извјесни колосијек, градићемо термоелектрану на новој технологији, а стару модернизовати и покушати да и један и други капацитет буду значајни проивођачи електричне енергије – навео је Додик.

Он је истакао је у Европи данас енергетска криза, али да Република Српска има прилику да производи додатне количине струје, не само за своје већ и за екстерне потребе.

– Ова два витална капацитета сигурно ће омогућити побољшање наше енергетске стабилности и енергетске понуде – нагласио је Додик.