Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће сутра са руководством Србије, које долази у посјету Републици Српској, разговарати о реализацији значајних пројеката.

– У посјету долазе предсједник Србије Александар Вучић, премијер Ана Брнабић и предсједник Народне скупштине Ивица Дачић. У континуитету одржавамо састанке Савјета за спровођење Споразума о специјалним везама и разматрамо досадашње резултате и пројекте које смо реализовали – рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да Република Српска и Србија имају добре односе, те да ће бити одржани посебни састанци на којима ће бити ријечи о реализацији будућих пројеката.

– Разговараћемо и о томе када ће почети радови на изградњи хидроелектране Бук бијела и још двије хидроцентрале на ријеци Дрини. Биће ријечии о изградњи аеродрома у Требињу гдје су предузете припремне радње, а Србија обезбиједила новац из буџета, након чега су Бошњаци поднијели пријаву Уставном суду БиХ да би процес успорили – прецизирао је Додик.

Он је нагласио да ће бити ријечи и о епидемиолошкој ситуацији, снабдијевању гасом, изградњи дијела ауто-пута до Раче.

– Србија од Кузмина већ гради дионицу. Обећање постоји да ће помоћи изградњу ауто-пута од Раче до Бијељине. Све су то велике теме, а са делегацијом Србије разговараће наши значајни људи – рекао је Додик који је и лидер СНСД-а.

Он је подсјетио да је један од значајнијих договора Српске и Србије заједничко обиљежавање догађаја из историје српског народа.

– Заједнички смо увели празник којим се у септембру обиљежава наша застава, а финализујемо договор да школски програм из групе националних предмета буде идентичан. То говори о томе колико смо се одмакли од оних који су тражили да историја БиХ буде написана за све народе, иако је потпуно различита – напоменуо је Додик.

Он је подсјетио да ће Вучић примити и кључ Града Бањалука који му је на приједлог СНСД-а додијељен.