Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у Орашцу да се Дан државности Србије у Републици Српској доживљава као заједнички празник.

– У Републици Српској обиљежавамо овај дан као свој. Загледни смо у Србију као матицу. Србија нама даје гаранције и уточиште, помаже и даје подстрек – рекао је Додик на централној манифестацији обиљежавања Дана државности Србије, честитајући грађанима и руководству Србије.

Додик је истакао да су Срби увијек доносили слободу другим народима, те да су „наши преци поставили темеље онога што је данас савремена цивилизација“.

– Срећемо се овдје и обиљежавамо наш заједнички празник, празник који је посвећен Првом српском устанку, дану када су Срби у преданој борби за слободу дигли устанак и кренули у изградњу српске државности и слободе за све који овдје живе – рекао је он.

Поручио је да се „само незналице из историје“ питају зашто је данас празник за сваког Србина.

– Важан је историјски догађај који се десио тада када је Карађорђе кренуо у ослобађање нашег народа. Ово је Дан Првог српског устанка, али и доношења Сретењског устава. То је почетак градње модерне државе. Тај устав је само неколико седмица касније био повучен јер је био превише либералан за оне који нам данас држе предавање о слободи и људским правима. Наши преци су ударили темеље онога што је савремена либерална Европа – рекао је Додик.

Нагласио је да се, када се говори о Првом српском устанку, занемарује чињенца да је и народ на простору данашње Републике Српске такође почео да се бори за слободу против тираније, у исто вријеме.

Како каже, импресивна је чињеница да је у периоду, када се вијест преносила од уста до уста, наш народ у Крајини дизао устанак баш када се то дешавало и у Срби

Додик је поручио да Срби данас имају двије државе – Републику Српску и Србију.

– Србију која је гарант мира и безбједности, коју волимо и радујемо се сваком њеном напретку, Србију која је гарант опстанка свих Срба. Срби су научили да без српске државе нема ни слободе. Морали смо да се боримо за нашу Републику Српску. Србија је гарант мира, посвећена себи и која помаже другима – нагласио је Додик и захвалио Србији за помоћ Српској и разумијевање.

Он је истакао да је Србија гарант мира, држава која се под руководством предсједника Александра Вучића гради и иде напријед.

-Србија је на добром путу, Србија гарантује опстанак српском народу. Србија мора разумијети патње, страдања, очекивања, снове које ми имамо изван Србије. Србија која реагује и која не да. Србија која свакоме нуди слободу и уточиште, без обзира на то које нације био – поручио је Додик.

Он је нагласио да и данас „многи долазе са стране и држе нам лекције како треба да се понашамо“.

-Недавно сам разговарао са једним човјеком који је упућен у припреме амбасадора који долазе на ове просторе. Британац је. Рекао ми је да 95 одсто инструкција које су њихове дипломате добијале раније када су долазиле на Балкан, добијају и данас. То значи да се њихова политика није промијенила. Они не желе да чују аргументе са наше стране. Срби нису народ који се купује донацијама из Брисела. Срби су народ који има црвене линије своје националне слободе. Живјела Србија, живјели Срби ма гдје били – поручио је Додик.

Централна свечаност обиљежавања Дана државности Србије – Сретења почела је у Орашцу у присуству највиших званичника Србије и Српске. Прије почетка званичне церемоније владика шумадијски Јован служио је литургију у цркви Вазнесења Господњег у Орашцу.

Премијерка Србије Ана Брнабић и Додик су положили вијенце на споменик Карађорђу, а оркестар Гарде Војске Србије извео је химну Боже правде.

-Историјске личности нас и овог дана позивају да пођемо њиховим путем – путем државотворности и напретка, нудећи удео у њиховој слави и светле примере како часно и достојанствено превазилазити препреке које се пред Србијом налазе – поручила је премијерка Брнабић.

Додала је да је циљ овог пута био је и остао исти – Србија суверена и независна, европска и модерна, уставна и демократска, просперитетна и поштована широм свијета.

Прослави Дана државности присуствовали су и министри у Влади Србије – Синиша Мали, Јадранка Јоксимовић, Марија Обрадовић, Никола Селаковић, Бранко Ружић, Зорана Михајловић, Дарија Кисић Тепавчевић, Гордана Чомић, Ненад Поповић..

Присуствовали су и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, као и министри у Влади Србије.

Свечано је било и у Крагујевцу гдје је на данашњи дан 1835. донијет први српски устав . У старој скупштини Крагујевца одржана је свечана академија.