Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас у Београду свечаној додјели одликовања поводом Дана државности Србије.

Предсједник Републике Српске изјавио је да је Дан државности Србије и празник Срба у Републици Српској, те да Српска, формирана 9. јануара 1992. године, и Србија јесу двије организоване државе српског народа.

Предсједник Српске је истакао да кад Србија обиљежава Дан државности то обиљежавају сви Срби у свијету, јер је то датум у коме је српски народ први пут након 400 година поново рехабилитовао своју државност, али и оквир у коме су Срби могли да организују свој идентитет и боре се за своја права.

„Ово је једнако празник и нас у Републици Српској. И ми имамо два празника, један је 9. јануар, што се тиче државности, и наравно овај данас – Дан државности Србије. Са Србијом обиљежавамо као наш заједнички празник и 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Додик је нагласио да је апсолутно важно те празнике заједнички обиљежавати и указао да добра пракса заједничког обиљежавања свих важних празникa у Србији и у Републици Српској релаксира не само односе међу политичким елитама, него и међу грађанима, који то желе да видe.

Предсједник Српске напоменуо је да се Србија овог тренутка, за свој Дан државности, налази у сложеним међународним околностима, а њено руководство је изложено сталним притисцима.

„Тако је и Република Српска за коју су неки давно предвидјели крај, али ето, није им се десило и остварило. Али они нису одустали да покушавају да Републици Српској наметну оквир у коме би она била празна љуштура и предмет незадовољства нас који тамо живимо“, изјавио је предсједник Републике.

Предсједник Додик је навео да је важно имати свој дан државности у Републици Српској 9. јануар.

„Није то безазлена прича, како желе да нам покажу, јер то се напросто не може мијењати. То је нешто што се догодило, то није нешто што се треба догодити па да можете то да креирате, него се догодило – 9. јануара 1992. године – формирана је Република Српска и она данас са Србијом представља двије организоване државе српског народа на овим просторима“, поручио је предсједник Српске.