Говор предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић на свечаној државној церемонији обиљежавања Сретења – Дана државности Републике Србије у Орашцу:

Поштовани изасланиче предсједника Републике Србије и  предсједнице Владе Републике Србије,

Поштовани предсједниче Народне скупштине Републике Србије,

Поштовани предсједниче Владе Републике Српске,

уважени посланици, министри, представници институција  Републике Србије и Републике Српске,

Уважене владике и свештенство,

Ваше екселенције,

Поштовани грађани, драги пријатељи,

Дозволите ми на почетку да у име грађана Републике Српске и у своје име, честитам руководству и грађанима Републике Србије Дан државности.

Овај велики празник, који нас је и ове године окупио, упркос бројним изазовима које је донијела пандемија, увијек нас изнова подсјећа на важност двије ствари које гарантују постојање, трајање и развој – а то су слобода и држава.

Управо је и Српска национална револуција, која је на овом мјесту започела 15. фебруара 1804. године, представљала тежњу за остварењем те двије основне вриједности, које су и данас дубоко уткане у наше национално, политичко и културно биће.

Слобода је претпоставка за живот, како сваког човјека, тако и сваке нације. За њу се током историје много пута платила највиша цијена мјерена тешким страдањем – огромним људским жртвама и материјалним разарањима.

И сваки пут борба за слободу била је борба за живот, за опстанак, за свој комад земље и неба, за могућност да се развијамо и да стварамо као своји на своме, не чувајући слободу само за себе, него је дијелећи и са другим народима.   

Али и поред тога,  нажалост, и данас постоје они који жртве српског народа и његовог страдања за цивилизацијске вриједности покушавају умањити и оскрнавити, па чак и гурнути у блато.

Уз слободу, друга вриједност је држава. На данашњи дан прије 186 година Србија је добила свој први устав и тиме у политичком и уставноправном смислу започела свој пут ка изградњи модерне државности. Тај пут био је трновит, препун различитих проблема и изазова, али данашња Србија је доказ да су све препреке прошлости успјешно савладане и да је Србија довољно јака и одлучна да се ухвати у коштац и са оним изазовима које носи будуће вријеме .

Зато данашња Србија, као лидер у региону, служи на понос и част и нама који живимо у Републици Српској јер и ми знамо да без Републике Српске ни за нас нема  слободе, али знамо и то да је наша свакодневна борба за Републику Српску увелико олакшана захваљујући подршци коју добијамо из Србије.

Наша дужност је да упорно и неуморно чувамо и сачувамо све оно што нас окупља и да поштујeмо оно што су претходне генерације урадиле за нас, стављајући нам у обавезу да и ми градимо претпоставке за стабилну будућност нових генерација.   

Нисмо наивни и знамо да у данашњем свијету искривљених истина и двоструких аршина, то неће бити једноставан  задатак, али ни досадашња историја није пред нас стављала мала и једноставна искушења, па смо их успијевали савладати.   

Поштовани грађани Србије, драги пријатељи,

Честитам вам Дан државности уз жељу за даљи напредак Србије и да свако наше наредно окупљање буде знак нашег још чвршћег јединства и заједништва.

Живјела Република Српска!

Живјела Република Србија!