​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и главни менаџер „Маско групације“ (MASCO group) из Саудијске Арабије Раде Ђорђевић данас су у Бањалуци потписали меморандум о изградњи соларне електране у Бијељини.

Планирано је да соларна електрана буде капацитета 60 мегавата, а биће изграђена на земљишту које je у власништву Републике Српске, односно МУП-а Републике Српске.

Премијер Вишковић је поручио да је овај меморандум почетни корак у сарадњи са овом групацијом и да је жеља институција Републике Српске да у будућности буду реализовани знатно већи пројекти, првенствено везани за путну инфраструктуру, али и за пројекте који су везани за кориштење водоника као погонског средства за рад тешке механизације.

Премијер Вишковић се захвалио овој групацији што је изабрала Републику Српску као дестинацију за улагање и истакао да је то резултат доброг пословног амбијента, уз пореске олакшице, што је доказ да је Република Српска најбоље мјесто за инвестиције.

На састанку је разговарано о могућој сарадњи на пројектима везаним за изградњу коридора 5Ц, обилазнице око Бањалуке, али и реконструкције нисконапонске мреже у читавој Републици Српској, гдје је Маско групација путем својих фондова у позицији да понуди најповољнија финансијска средства.

Главни менаџер „Маско групације“ Раде Ђорђевић истакао је да ову групацију чини девет компанија, које су реализовале и реализују бројне пројекте широм свијета. Захвалио се премијеру Вишковићу и истакао да је пројекат соларне електране у Бијељини резултат успјешне сарадње са Владом Републике Српске. Посебно се осврнуо на повољан пословни амбијент у Републици Српској и отвореност за стране инвестиције, те је изразио увјерење да ће се у будућности сарадња проширити и на друге пројекте. Потписивању меморандума присуствовао је и министар енергетике и рударства Петар Ђокић.