Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас у Градишци обиљежавању годишњице егзодуса Срба из Западне Славоније 1995. године.

Предсједник Републике Српске навео је да убијање цивила и гранатирање избјегличких колона не може бити побједа, како то представља друга страна док се Срби сјећају својих погинулих.

Након парастоса и полагања вијенаца за страдале у злочиначкој акцији хрватске војске „Бљесак“, предсједник Републике је изјавио да све док се Срби сјећају својих погинулих у ратовима деведесетих година, на другој страни те акције славе као побједу.

„Не може побједа бити убијање цивила на кућном прагу, као ни гранатирање избјегличких колона“, нагласио је предсједник Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да се и у Србији сјећају овог страдалничког датума, те да се тим поводом јутрос чуо са предсједником Александром Вучићем.

Предсједник Републике је рекао и да ће се регулисати статус припадника Војске Републике Српске Крајине.

„Многи од њих су данас овдје гдје смо договорили да се припадницима Војске Републике Српске Крајине призна борачки статус, као што то имају борци Војске Републике Српске. Сваки пут покушавамо да помогнемо људима који су највише страдали, изгубили чланове својих породица, имања и слободу“, истакао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је у „Бљеску“ на десетине хиљада породица морало да напусти своје куће и спас траже у Републици Српској.

Предсједник Републике Српске додао је да се за два дана обиљежава страдање припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, што само говори о календару страдања Срба и карактеру сукоба.

„Треба само погледати датуме страдања и видјећете како је прошао српски народ. То је страдалнички народ који је највише страдао од свих народа. Свака флоскула о братству и јединству је неприхватљива. БиХ не може да опстане, јер је то питање историје односа између народа“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Српске је поновио да БиХ опстаје насиљем међународног фактора и наметањем воље у којој су сви незадовољни.

„Сви су незадовољни с БиХ. За њу нема рјешења. Најбоље је да се народу да слобода како жели да живи“, поручио је предсједник Додик.