Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас на Дугој Њиви код Модриче обиљежавању 31 године од пробоја Коридора.

Предсједник Републике Српске поручио је да је резултат ове велике побједе слобода коју је добио српски народ.

„Данас обиљежавамо нашу велику побједу и нема побједе коју смо остварили кроз историју да није била и страдање, али ипак побједа вриједи онда када иза ње остану резултати, а резултат ове наше побједе је слобода коју смо добили“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Додик је истакао да је ово коридор који су српски борци пробијали и обиљежавали границе Републике Српске и додао да је Српска, која је требало да се повеже територијално са Србијом, била један од циљева Одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник Републике навео је да Република Српска остаје привржена обиљежавању датума везаних за Одбрамбено-отаџбински рат, подсјетивши да се данас обиљежава пробој Коридора, који је назван „Коридором живота“, који је то заиста и био.

„Тада су борци Крајишког корпуса и корпуса из Бијељине повезали Републику Српску и рано успоставили контуре Српске“, изјавио је предсједник Српске.

Предсједник Додик је поручио да су многи дали своје животе, а 12 бањалучких беба је умрло зато што нису имале слободу да дочекају кисеоник, који је требао да дође из Србије, и то је био један од основних мотива командантима Момиру Талићу и Новици Симићу да планирају акцију заједно са полицијом Републике Српске Крајине.

„Данас смо овдје да кажемо да трајемо, да је обиљежавање оваквих догађаја прилика да се каже да нисмо заборавили начин на који смо били блокирани, да нисмо заборавили наше бебе и како се долази тешко до слободе, те да се за слободу подразумијевају и жртве“, рекао је предсједник Републике Српске.