Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас обиљежавању 82 године од злочина над Србима у Гаравицама код Бихаћа и рекао да је 15.000 Срба побијено јер су били православне вјере, да су их убијале њихове комшије, муслимани и Хрвати, те поручио да је највећа освета – сјећање и постојање Републике Српске.

„Kасније су ти исти постали важни представници у бившој држави. Због тога је и запуштено и оскрнављено спомен-обиљежје“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Републике изјавио је да Гаравице не смију нестати из колективног сјећања српског народа и указао на сраман однос локалних и кантоналних власти према том мјесту у Бихаћу, што показује запуштено и оскрнављено спомен-обиљежје које подсјећа на побијенe Србе у НДХ прије 82 године.

„Видимо сраман однос локалних и кантоналних власти према овом мјесту, само до прије неколико година ово је била депонија и сметлиште. Да ми овдје не долазимо не би било ни покошено. То говори о њима, а не о нама“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Додик је рекао да је у Бихаћу спроведен план да се Срби побију и раселе, а сада је намјера да српски народ заборави на то страдање.

Предсједник Републике истакао је да су у бившој држави жељели сакрити страдање Срба, те су на споменику писали да је ријеч о жртвама фашизма, иако је искључиво ријеч о српским жртвама.

„Мушкарци, жене и дјеца су сведени у колонама да се затре српско име. Гаравице не смију да нестану из колективног сјећања српског народа. Постоји идеја да се снима филм. То је најбољи чувар приче о страдању Срба на овом простору“, навео је предсједник Додик.

Предсједник Српске рекао је да је стравично страдање и других народа, као што је у Сребреници, гдје се, како је навео, догодио масовни злочин.

„Постоји једна паралела. Од тога се жели направити мит, а овдје гдје је страдало три пута више људи то се покушава ставити у заборав. То није праведно. То се десило у истом вијеку. Не можете одвајати страдања из једног комплетног хаоса прошлог вијека“, нагласио је предсједник Републике.

Предсједник Српске истакао је да је у Гаравицама страдало више Срба него Бошњака у Сребреници, али да и то није довољно да овај дан прође без провокације.

„Данас су овдје поједини, који све снимају и шаљу на портале, да би се могли иживљавати. Данас у овом мјесту Срба нема, и то довољно говори о намјерама према Србима“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике истакао је да у Гаравицама нема представника међународне заједнице, али ни представника локалних власти да искажу поштовање према жртвама.

„Покушавамо да добијемо сагласност да нешто изградимо овдје, али не можемо. Остаћемо посвећени овом мјесту и покушаћемо са нашом Црквом изградити спомен-капелу са именима свих жртава“, нагласио је предсједник Српске.

Предсједник Републике Српске истакао је да ће покушати Гаравице поставити на највећи ниво колективног сјећања на страдање и геноцид који је почињен над Србима.

„Kако овдје није геноцид, ни у Јасеновцу, а на другим мјестима гдје ви мислите да јесте онда је био. Поносан сам на ове људе који овдје долазе. Из године у годину долазимо и показујемо да нисмо спремни да одустанемо. Бићемо овдје и наредне године“, поручио је предсједник Додик.

Предсједник Српске истакао је да се о овом злочину није знало и није се учило у бившој држави.

„Тако је и у Броду на Дрини. И данас има оних који мисле да је то тако требало. Нећемо више дозволити ударац на нашу земљу и на наша права“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Републике Српске поновио је да граница у БиХ постоји и да су јасне надлежности.

„Боли ме као припадника српског народа што овдје нема достојанственог обиљежја за страдале Србе. Муслимани и Хрвати достојанствено обиљежавају страдања. Увијек ће тако бити, а ми ћемо у Федерацији како можемо“, поручио је предсједник Додик.