Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ обиљежен је данас у Приједору.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Погром „Олуја“ био удружени злочиначки подухват САД и њихових монструмских планова према српском народу заједно са Хрватском војском која је једва чекала да очисти простор од Срба.

„Удружени злочиначки подухват САД и Хрватске на небрањени, ненаоружани српски народ“, истакао је предсједник Додик у обраћању.

Предсједник Српске је подсјетио да је Хрватска војска ангажовала 200.000 војника у „Олуји“ што значи да је на сваког старца, дијете био ангажован и један војник.

Предсједник Републике је истакао да никада неће опростити и да неће дозволити да неко омаловажава српски народ.

Предсједник Додик је напомено да смо учени, па и у комунистичком систему, да ћутимо о свом страдању, али је прије девет година почело заједничко обиљежавање страдања захваљујући предсједнику Републике Србије Александру Вучићу.

Према ријечима предсједника Републике Српске, ово је један српски народ који је истјеран из Републике Српске Крајине.

Предсједник Републике је рекао да у Приједор вечерас нису дошли да би омаловажавали било кога, већ да обиљеже српско страдање у „Олуји“ .

„Само прије мјесец дана нико није сметао, нити је било ко шта рекао о овом граду када су Бошњаци обиљежавали своје страдање. Ми сматрамо да то и треба тако да буде. Зашто онда ви мислите да ми немамо право и ко сте ви да нам више држите предавање о томе?“, упитао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је рекао да је Приједор као мјесто обиљежавања Погрома „Олуја“ изабран јер је то мјесто сусрета колона и страдања.

Предсједник Републике Српске изјавио је да су данас одлучили да изједначе статус борцима Војске Републике Српске Крајине са борцима Републике Српске.

Предсједник Додик је рекао да су данас и јуче, захваљујући предсједнику Србије Александру Вучићу и његовом тиму направили доста добрих послова, ојачали сопствено увјерење и подршку једни другима.

„Ако је мир неопходан, а јесте, и ако морамо да сравнимо наше билансе, онда ћемо рећи да је Хрватска направила једну државу, а српски народ двије – Републику Српску и Србију и борићемо се за то. Живјела Србија, живјела Република Српска“, рекао је предсједник Додик и додао да Вучић као предсједник Србије гарантује безбједност и стабилност.