Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас обиљежавању 31 године од српског страдања у Средњем Подрињу и Бирчу.

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је парастос за 3.267 страдалих Срба код Спомен-крста на братуначком гробљу, а након парастоса званичници су положили цвијеће и вијенце код Централног спомен-крста .

Предсједник Републике Српске рекао у обраћању да се свака бол мора једнако поштовати и са њом саосјећати, те нагласио да Српске није спремна да погне главу и да неће прихватити ниједну одлуку лажног високог представника.

Предсједник Додик је истакао да сваке године одаје почаст прецима широм Српске, наводећи да је огромна српска жртва, као и да је прошли вијек страдалнички за Србе.

„То је вијек заблуде за Србе. Неки су се одлучили за југословенство које је сахранило српски национални идентитет. Други свјетски рат је био страдалнички јер све те године рађено је на убијању идеје јачања српског националног идентитета“, навео је предсједник Републике.

Предсједник Српске је додао да су комшије муслимани и Хрвати у Мрчевцима, одакле долази, у Другом свјетском рату убијали Србе, а да су се касније управо Срби изборили за слободу свих на овим просторима.

„Правили су своје државе на нашим страдањима и тражили да сањамо њихове снове. Тако је овдје и у Подрињу. Нема ексклузивитета на бол. Свака се бол мора једнако поштовати и са њом саосјећати. Они су успјели направити да је бол мајки са бијелим већа од мајки са црним марамама“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је указао на чињеницу да осим представника Србије и амбасадора Руске Федерације Игора Калабухова, у Братунцу нема других међународних представника, што је, како је додао, порука шта мисле о страдању Срба.

Предсједник Републике Српске је рекао да се ништа није промијенило деценијама и да ће данас Кристијан Шмит држати говор и изнијети казнене мјере за представнике Српске, истичући да Шмит није легалан представник и да Српска неће прихватити његове одлуке.

„Зашто у овом дану када обиљежавамо страдање Срба? Зашто мислиш да смо спремни да погнемо главу? Нисмо спремни. Република Српска неће прихватити ниједну одлуку лажног високог представника“, нагласио је предсједник Додик и поновио да је Република Српске настала и да је одбрањена вољом народа.