Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас обиљежавању 81 године од Битке на Козари.

Предсједник Републике Српске рекао је да је планина Козара постала свјетионик и звоник одакле се шире и свјетлост и звона на све српске стране и данас, када борба још траје.

Предсједник Додик је подсјетио да годинама долази на ову планину да поручи истину и да је слобода увијек била водиља.

„Голорук народ је сматрао да је часније да изгине за слободу, него да буде у логорима. Ми славимо чињеницу да смо преживјели. Тешко је говорити о побједи, кад нестане пола народа, али узмимо да је то што се окупљамо доказ да они нису побиједили и нису успјели у намјери да нестанемо са ових простора. Преживјели смо јер смо се борили“, истакао је предсједник Републике.

Предсједник Републике Српске је упозорио да овај народ неће заборатити наређења непријатељу кад су кренули на Козару 1942. да је посебан циљ да се побију мушкарци од 14 до 50 година, а да су то дјеца.

„Непријатељ је знао ако у новорођеном Србину не униште порив за слободом, никад неће завладати овим простором. Сва активност потомака њихових предака је да се Србија и Српска ни у чему не обједине, али им је тешко да спријече да обиљежимо наша страдања, па их нема нигдје, ни јуче у Братунцу, ни данас на Козари, али им срамота не да да њихова нога крочи данас овдје“, додао је предсједник Додик.