Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да се данас на Дугој Њиви слави једна велика побједа српског народа, а то је пробој коридора.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је то била и војна побједа, као и да је тада повезан српски народ западног дијела Републике Српске са источним, а спојен је и са матицом Србијом.

„Да није било те побједе, питање је како би се конципирала Република Српска“, рекао је предсједник Додик у обраћању на Дугој Њиви гдје су данас обиљежене 32 година од пробоја коридора.

Предсједник Додик истакао да Република Српска није хир, те нагласио да је Српска православна црква сачувала идентитет српског народа.

„Савремени свијет чини све да уништи идентитет“, рекао је Додик и додао да је српски народ увијек стао пред непријатеља часно.

Према ријечима предсједника Републике, кад год је угрожена слобода Срби су стали да је бране.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да ће истрајати у одбрани интереса Српске и да нема право да се повуче с обзиром на жртве које су пале за ову Републику.

„У изазовном смо тренутку, свијет је у нереду, не зна се како ће се завршити, рачуна се да су кључни амерички избори“, рекао је предсједник Додик у обраћању на Дугој Њиви на обиљежавању 32 године од пробоја коридора.

Предсједник Додик је указао како се чине напори да се уруши Република Српска, али да Срби хоће Српску каква пише у Дејтонском споразуму, а уколико није таква, онда неће ни ту БиХ.

„Kако је могуће да ниједан српски лидер не може да избјегне кажњавање“, упитао је предсједник Додик и истакао да су и садашњи званичници под неким санкцијама.

Предсједник Републике навео је да кажу да то није казна, већ покушај да се промијени понашања, али да то може код муслимана, а не код Срба.

Предсједник Додик упитао је како промијенити понашање с обзиром на жртве које су дате за Републику Српску.

Предсједник Републике Српске истакао је да нема право да се повуче, па макар ту био и амерички амбасадор.

Предсједник Додик позвао је присутне да пажљиво прочитају Декларацију са Свесрпског народа којом су обухваћени српски интереси.

Предсједник Српске рекао је да српски народ са овог простора мора да зна да предсједик Србије Александар Вучић разумије ситуацију и положај српског народа и зато га не воле у Сарајеву.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је на Дугој Њиви код Модриче да је пробој коридор величанствена побједа Војске Републике Српске, која је у народу дочекана са одушевљењем јер је значила живот.
„Овдје смо дошли да обиљежимо чињеницу да је за коридор страдало више од 800 бораца, које ћемо памтити вјечно. Ова побједа је дочекана са одушевљењем посебно у Крајини, јер је то била веза преко које смо могли да дођемо до кисеоника за бебе и свих других неопходних ствари“, рекао је предсједник Додик приликом обиљежавања 32 године од битке за Коридор.

Предсједник Милорад Додик подсјетио је да је регуларна хрватска војска могла да уђе са оружјем на ове просторе, али да Срби од Србије нису могли да добију елементарне ствари, као што су храна и лијекови.

„Странци никада нису били спремни да признају елементарне чињенице везане за Одбрамбено-отаџбински рат и касније кроз имплементацију Дејтонског мировног споразума, све је чињено на штету Републике Српске, са сталним захтјевима да живимо заједно. Нисмо могли живјети заједно у бившој Југославији, не можемо ни сада“, нагласио је предсједник Републике Српске.

Према ријечима предсједника Српске, живимо у готово идентичним околностима, борећи се на један други начин.

„Зато је важно да српски народ разумије тренутак у којем се налазимо и да разумије да су геополитички процеси увијек детерминисали како ће се овд‌је ствари одвијати. Када је геополитчка ситуација мирна, онда се овд‌је покушавају конзервирати ствари како су затечене. Пошто је геополитичка ситуација таква каква јесте, стављена је велика пажња на овај простор, сталним лажима“, рекао је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Републике додао је да се измишља прича о свакодневној комуникацији са Русијом и њеним предсједником, да су то ноторне глупости својствене њиховој пропаганди и лажима.

„Онда овд‌је видите само мијешања западних страних амбасадора, нисам примијетио да се иједан Рус мијешао. Само пријете аметрички и британски амбасадри, који нам говоре шта требамо урадити. Да се ми нисмо изборили за другачије, они би хтјели да овд‌је данас буде застава БиХ. Каква застава БиХ, кад је видим прођем поред ње као поред гробља“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник МИлорад Додик додао је да Република Српска овд‌је хоће да живи свој живот и да се врати Дејтонски споразум у изворном облику.

„Уколико нам то не вратите, ми желимо да бранимо нашу аутономију, морамо то због ових погинулих бораца, због 34.500 страдалих Срба. Нећу да живимо на стереоптипу које је измислила америчка пропаганда како су Срби у рату у БиХ убили 300.000 муслимана и силовали 60.000 муслиманских жена. Све је била лаж, али на тој лажи они су формирали политику и политички систем у БиХ“, нагласио је предсједник Додик.

Предсједник Милорад Додик додао је да странци никако не могу да схвате откуд нама толики пркос и понос, па кажу да санкције нису казна, већ покушај да се промијени понашање.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поновио је да Срби овд‌је хоће да живе мирно, без захтјева да се идентификују са БиХ како то они хоће.

„Ми у БиХ трпимо зато што морамо и док морамо, кад не будемо морали, ако нам дате имало прилике и шансе отићи ћемо“, рекао је предсједник Додик.

Фотографија: Радио телевизија Републике Српске