Предсједника Републике Српске присуствовао је данас у Братунцу обиљежавању 32 године од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу.

Предсједник Републике Српске присуствовао је у Храм Успења Пресвете Богородице светој архијерејској литургији коју је служио Његова Светост Патријарх српски Порфирије, a накoн тога парастосу и полагању вијенаца и цвијећа код Централног спомен-крста.

Предсједник Републике поручио је да се обиљежавањем 32 године од страдања скоро 3.500 Срба у средњем Подрињу и Бирчу не дозвољава да се жртве забораве, јер други желе да нестане сјећање на њих.

Подсјетивши на бројна стратиша Срба, предсједник Додик је навео да их све веже масовно страдање Срба која су се дешавала у различитим временима, али злочинци су били исти.

Предсједник Републике Српске указао је да су злочини вршени на највеће православне празнике, када су се Срби молили и за себе и за оне који ће починити злочине над њима, али и за мир, а други су увијек у Србима видјели кривце.

Предсједник Српске је навео да ране не зацјељују због чињенице да нема правде за српске жртве.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је немогуће градити суживот у БиХ на типу помирења у коме је бол „бијелих“ бошњачких марама већи од „црних“ – спрских.

Предсједник Републике Српске је рекао да ни Титов режим довољно није признао српске масовне жртве у Другом свјетском рату, наводећи да је бивша Југославија због тога и пропала.

 „Дакле, бол сваке мајке увијек је исти, али овдје је проблем што међународни фактор признаје само један народ као жртву, односно Бошњаке“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је прецизирао да српске жртве међународно нису признате и да су непресуђене, али да Срби и њихова руководства не смију на том плану остати без сјећања на њих и након срамне резолуције о Сребреници.

„И овим окупљањем у Братунцу шаљемо поруку међународним факторима – можете нам нудити европске и друге путеве, али нећемо заборавити да су нас овдје убили. То нећемо иако стално причате о помирењу. На чему да се помиримо – на неправди? Зар вам није доста након што сте осудили читаво тадашње војно и политичко руководство Српске? Кога још хоћете? Рекли смо био је злочин над муслиманима Сребренице, али зашто је тешко вама рећи да је био тежак злочин и над Србима у Подрињу? Кад ћемо то чути?“, упитао је предсједник Републике.

Предсједник Републике Српске је подсјетио да српски народ мора увијек бити свјестан да су злочине над њиме у протеклим временима увијек чинили исти и њихове комшије, иако су им Срби на безазлен начин безброј пута давали слободу.

„А они су упорно насртали на нас, наше куће, породице, па и старце и дјецу. Све њих су убијали, поготово када су важни српски празници, када смо се молили не само за нас већ и за њих и мир на овим просторима“, рекао је предсједник Додик.

Помињући неке од гнусних појединачних злочина, масакре у Братунцу и околини Сребренице према Србима и њиховом потомцима, предсједник Додик је поновио ријечи блаженопочившег српског патријарха Павла да, када страда једно дијете, страдао је читав свијет.

„За више од 3.000 страдалих Срба на овом подручју још се чекају правда и признање да су страдали. Нажалост, они то нису дочекали. И мало је кућа у Подрињу које муслиманске снаге у тадашњем рату нису завиле у црно. Убијали су, палили и уништавали породице и људе по селима, све што су затекли. Ту су биле мобилисане муслиманске комшије које су то радиле, у складу са мржњом утиснутом у њихов генетски код, а све да се Срби истријебе“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је рекао да је то стари пројекат раздвајања Срба у Србији и на овим просторима, и то на Дрини, што су жељеле многе империје.

 „То је била смислена политика удаљавања Срба од матице, као што су и квалификације да смо ми тобоже неки „босански“ Срби, иако смо Срби. И зато је Свесрпски сабор, одржан у Београду, прекретница у сузбијању свега тога. На томе треба да захвалимо предсједнику Србије Александру Вучићу коме треба вјеровати када говори о миру. Јер то је за нас једина опција у овом времену, иако не значи да се нећемо бранити ако то буде потребно“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је поновио да Срби неће прихватити мантру да усвајање резолуције о Сребреници у органима УН није уперено против Срба, јер је то управо тако.

„Срби треба да се окупе око Српске, Србије и предсједника Вучића који несумњиво показује снагу да на најбољи начин дефинише наше понашање у овом турбулентном времену“, истакао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је комшијама да Срби хоће да живе с њима у миру, али да ништа од Републике Српске неће узети.

„Немојте нас дирати. Ми можемо и прихватамо Дејтонски споразум онако како је написан, али овај који сте сви извитоперили, то нећемо… Немојте дирати наша права. Зашто вам је мало то што имате? И зашто хоћете још више па хоћете да нас иселите?“, упитао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је додао да је српски интерес да Српска буде снажнија и моћнија.

Предсједник Републике Српске је додао да су Србија као држава и Република Српска као држава окосница српског народа.

„Останимо привржени нашој цркви, нашој вјери. Окупимо се још снажније, још моћније, око наше крсне славе. Окупимо се око нашег писма, око нашег језика. Окупимо се око Декларације које је донио Сверпски сабор. Нек то буде власништво сваке српске куће“, поручио је предсједник Додик.

Предсједник Републике је додао да су руководства Републике Српске и Србије данас опредијељена да сваку ставку, сваку ријеч те декларације оперативно разраде и спроведу.

„Добродошли су сви они који с нама хоће и желе да живе. Али ова слика и прилика и неприлика БиХ не може да траје на овај начин. Не може да се одржи“, поручио је предсједник Додик.

Предсједник Српске је навео да је моћна и снажна Србија сигурност за све Србе.

Предсједник Републике Српске је указао да је све вријеме рата лагано да су Срби убили 300.000 муслимана и силовали 60.000 бошњачких жена, као и да је лагано да је било 8.400 бошњачких жртава у Сребреници.

„Они су концентрисали сва страдања Бошњака за вријеме читавог грађанског рата од 1992. до 1995. године у једну седмицу само да би то изгледало монструозно“, истакао је предсједник Додик.

„Прије неколико дана смо изнијели податке да 78 људи који су живи овдје, који имају личне карте, само у БиХ, се налазе на надгробним таблама у Поточарима. Није то двоје, троје, па да каже човјек случајно, него 78“, навео је предсједник Републике Српске.

Предсједник Српске је поставио и питање колико их има у западној Европи, Канади, Америци, Аустралији, за које се не зна да су живи, а уклесана су им имена на плочама међу жртвама.

„Као што то каже /новоизабрани генерални секретар НАТО-а Марк/ Руте, то је била историјска подвала и превара. То ће се показати. Ту подвалу и превару ми не смијемо да прихватимо. Онда ће наши потомци моћи да кажу да смо остали досљедни, да нисмо дозволили да нас два пута сахране, и онда кад су нас убили и сада када треба да се сјећамо наших страдања“, нагласио је предсједник Републике Српске.

Предсједник Републике је рекао да вјерује да су Срби нашли себе и да се окрећу својим националним и државним интересима.

„Вјерујем да смо нашли наш пут. А пут је Србија, Република Српска и српски народ“, нагласио је предсједник Српске.