Обраћање предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић на свечаном отварању XXIV Театар феста „Петар Кочић“ 2022

Поштовани организатори,

Поштовани грађани,

Драги гости,

Даме и господо,

Прије свега желим да изразим задовољство што су Бања Лука и Република Српска и ове године, кроз организацију 24. Театар феста, као једног од најцјењенијих фестивала позоришне умјетности у региону, у прилици да се представе и као културни центар који се интензивно развија, али и као средиште  једног од најзахтијевнијих и најкреативнијих облика људског стваралаштва.

Мото под којим се одржава овогодишњи Театар фест  – „Снага земље“, посебно у временима када се готово све покушава посматрати кроз материјалну призму, јасно указује на значај образовне и културне политике и улогу културног стваралаштва у креирању идентитета и духа једног народа.

За нас, Театар фест „Петар Кочић“ представља симбол огромног талента и креативности којима су наши људи обдарени, али и догађај којим се Република Српска с правом може поносити.

То је догађај који о Бањалуци,  Републици Српској и нашим културним дјелатницима у регион и шире шаље најљепше и најпозитивније поруке.

Наравно, задатак институција и нас као друштва јесте да што снажније подржимо таленат и креативност наших људи, поготово младих, као и рад наших образовних и културних установа.

Важно је да креирамо оквир у којем таленат и труд неће остати незапажени, већ ће бити снажно подржани, дајући им прилику да се несметано развијају и тиме додатно обогате  и културну, али и сваку другу сферу нашег друштвеног живота.

Када погледамо уназад, видимо да је Република Српска, управо кроз симбиозу талента наших стваралаца, с једне стране, те развој неопходних системских услова за његово испољавање, с друге, све препознатљивија на регионалној мапи позоришне, музичке, филмске, драмске и сваке друге умјетности.

Наравно, свјесни смо да је у настојању да креирамо што боље услове за развој културног стваралаштва у Републици Српској још много посла испред нас.

Али знамо и то да само кроз интензивну сарадњу свих актера – институција и културних и образовних радника, можемо доћи до жељеног циља.

Посебну захвалност упућујем нашем  домаћину – Народном позоришту Републике Српске, као највећој и најеминентнијој установи позоришне културе у Републици Српској, и то не само на организацији овог, сада већ традиционалног догађаја, већ и на улози „амбасадора“ Републике Српске, коју ова установа културе веома одговорно и с поносом годинама врши.

Вама, драги гости, умјетници, културни радници, желим да Вам боравак у Бањалуци остане у најљепшем сјећању и да из Републике Српске одете духовно још богатији и надахнутији за ваша наредна остварења.

Публици, која вас жељно ишчекује и која ће пратити све оно што сте за нас припремили, желим угодне тренутке и све оне добре емоције какве нам умјетност и култура и могу донијети.

Још једном, хвала Народном позоришту Републике Српске и свим установама културе и појединцима који су својим трудом и залагањем допринијели организацији овогодишњег Театар Феста.

Уз жеље да у наредним данима сви заједно уживамо у богатству стваралаштва позоришних и, генерално, културних радника из региона, с великим задовољством проглашавам 24. Театар фест „Петар Кочић“ отвореним!

Свако добро и хвала!