Наравно, увијек је велика ствар када овако велики државник, велики политичар, велики вођа као што је предсједник Ердоан борави овдје међу нама. Представник једне моћне и јаке земље, наравно. И мени је драго што је ово у континуитету. Већ дуже вријеме разговарамо о важним питањима. И увијек осјећам благонаклоност која се показује у погледу помоћи за економски развој, за развој инфраструктуре и свега онога о чему у континуитету разговарамо, па је то било наравно и данас, вечерас, овдје. Ја само желим да потврдим ово што је и сам предсједник рекао.

Надам се да ћемо брзо ући у детаље око ових финеса везано за изградњу аутопута. Детаљи су увијек проблем и вјерујем, и рекао сам предсједнику, да БиХ може издржати, наша економија може издржати услове који су необичајени у овом комерцијалном смислу, али рачунамо на став пријатеља у том погледу. Дакле, оно што ми треба да учинимо јесте да отпочнемо разговор о тим детаљима, о комерцијалном уговору како сам разумио, да то прецизирамо и да знамо на који начин се крећемо. То јесте велики историјски, инфраструктурни пројекат и он је резултат воље и жеље предсједника Ердоана да подржи управо развој и повезивање на Балкану на овај начин.

Разговарали смо, наравно, и о неким другим важним политичким питањима. Ја сам упознао предсједника Ердоана са чињеницама везанима за политичко стање и унутрашње стање овдје у БиХ. Авганистан најбоље показује да странци могу да уведе ред у земљу и да то одрже и ми вјерујемо само у унутрашњи договор који је неопходан увијек и по сваком питању, јер је то најбоље. И рекао сам овдје, желим јавно да потврдим свој став да ми у сарадњу са предсједником Ердоаном вјерујемо више него са неким другим пропалим настојањима овдје у БиХ, да се наметну нека рјешења. Ја сам увјерен дакле, да је Турска више била укључена у причу око тзв. рекламерства везаног за високог представника, да се оваква лакрдија не би десила и да у том погледу, апсолутно је јасно да високи представник овдје не постоји. Постоји нека личност која ту покушава да се представи као таква. Ја сам о томе говорио. То је мој став, ја га вечерас овдје износим, потпуно увјерен у чињеницу да предсједник Ердоан то сасвим добро разумије и показао се као човјек који слуша све нас. Наравно, он има своје ставове.

Дакле, у том погледу, апсолутно за БиХ није добро да се овдје појављује било какав неизабрани странац који се још показује и представља се лажно као високи представник, да би овдје он нама наметао законе. То није цивилизацијско достигнуће, давна времена то памте и у том погледу ми не можемо да прихватимо да неизабрани странац овдје нама доноси законе. И опет се враћам на то да најбоље ми овдје у БиХ, и са пријатељем какав је Ердоан, предсједник Ердоан, то можемо да урадимо. Ја сам спреман за тај дијалог и спреман сам да добре услуге предсједника Ердоана у том погледу и прихватимо. И то није спорно. Исто тако сам на састанку говорио о томе да ми не можемо да прихватимо да дође овдје неко кога је изабрао неки Савјет за имплементацију мира који је самоизабрани орган, који није дио Дејтонског споразума и да преузима одлучивање у име нас. Ја нисам за то изабран. Мене се људи изабрали, и мој народ изабрао да их заступам и то сигурно није правилно да ја прихватим да било какав странац који нема мандат међународном фактору, прије свега Савјета безбједности, овдје може било шта да ради, а нити онај претходни било који да може да намеће законе зато што се он сам сјетио да то треба да уради.

Дакле, позивам на договор, позивам на разговоре и позивам пријатеље да нам помогну у креирању тога. Позивам људе из Сарајева, да имају разумијевања и да схвате озбиљност ове ситуације, то је оно о чему сам овдје разговарао. И оно што јесте важно, то је да ми очувамо овдје мир, и без обзира на развој политичких односа, проблема, криза или рјешења, овдје је мир неприкосновен и мора бити одржан. Како ће се ствари развијати у БиХ, то зависи само од нас овдје у БиХ. И немојте да нам искуства Авганистана овдје у БиХ, када напусте странци ову земљу, испадну као једна опомена о којој ми нисмо водили рачуна. Дакле, дајте договор, ја хоћу договор. Предсједниче Ердоан, ја сам спреман да с Вама, с осталима у БиХ разговарамо о свим могућим питањима. И ја мислим да све треба да буде на дневном реду. Ја сам за то да се одржи територијални интегритет БиХ, а политички аранжман мора да буде унутра, оно што се ми договоримо. Даyтонски споразум готово и не постоји, јер је он уништен од стране интервенција међународне заједнице и у том погледу, мислим, ми морамо доћи до једног новог договора који може стабилизовати Босну у неколико наредних деценија. Уколико то не успијемо, очувати опет мир, али исто тако, и то сам говорио овдје без обзира што некима пара уши, да свака одлука која буде и рјешење које буде, оно мора бити мирно, па таман било и дисолуција у БиХ. Али прије тога учинимо све да до тога не дође. Ево ја се залажем за дијалог без престанака, наравно и уз асистенцију наших пријатеља.

Хвала предсједнику што има живаца да слуша наше проблеме, а то само могу пријатељи. И хвала за исказаност, спремност за помоћ на економском плану и жао ми је што наша економска сарадња и наша размјена није далеко већа него што јесте у овом тренутку.

Хвала лијепо.