Предсједник Републике Српске Милорад Додик одржао је данас, у Будимпешти, заједно са српским чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић, билатерални састанак са мађарским премијером Виктором Орбаном.

Предсједник Републике Српске изјавио је да Српска жели да сарађује са Мађарском и да се та сарадња одвија на обострано задовољство.

Предсједник Додик је рекао да су данас договорили, како би сви договорени пројекти и сарадња имали већи обим и нови формат, да се формира заједнички савјет за праћење тих политика којим ће руководити он и премијер Орбан.

Предсједник Републике је појаснио да ће савјет бити обавијештен свака три мјесеца о развоју ранијих договора.

„Обавезни ће бити састанци сваких шест мјесеци да би се оперативно видјело на који начин то све иде“, навео је предсједник Српске.

Предсједник Додик је изјавио да је премијер Орбан упознат о ситуацији у БиХ, да је разумије и да је констатовано да је она сложена.

„Нама је важно да код пријатеља имамо разумијевање и мислим да оно постоји. Објективно, они осим тог разумијевања не могу много да учине, али је веома важно да знају о чему се овдје ради“, додао је предсједник Републике.

Предсједник Српске је констатовао да су на састанку упознали премијера Орбана о томе да у БиХ неизабрани странац намеће законе, брани свој его и сујету, брани своју личност, а крши све норме Устава и Дејтонског споразума.

„Он је неизабрани странац, а игра се игре моћи у којој мисли да иза њега они што стоје могу да наметну политичку вољу да промијене закон и затворе свакога ко га ружно погледа“, навео је предсједник Додик.

Предсједник Републике је истакао да никада није био увјеренији да је на правом мјесту и да води исправну политику.

„Наравно, то се не свиђа опозицији, али то није мој проблем“, рекао је предсједник Српске.