Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас, у Мостару,  донаторском ручку за обнову Саборне цркве Свете Тројице.

Овом приликом, предсједник Републике изјавио је да ће власт Републике Српске обезбиједити најмање три милиона евра за завршетак Саборне цркве.

„У идућој години ћемо окупити све јавне институције и распоредити ту обавезу да црква може на то да рачуна“, рекао је предсједник Додик и додао да је важно да се то заврши што прије.

Предсједник Српске је истакао да се мора много радити на томе да се побољша статус Срба у Мостару, који сада није добар, те је навео проблем са равноправношћу приликом запошљавања.

„Сарађујемо са градским и другим властима на федералном нивоу, али морамо да направимо много више“, нагласио је предсједник Додик.

Предсједник Српске је рекао да му је драго да постоји интересовање људи који су отишли из Мостара да се врате, али је и додао да им се мора обезбиједити статус који је сигуран, да имају гаранцију да могу ту да живе, школују дјецу и да раде.

„Храм ће бити једна добра гаранција за све то“, поручио је предсједник Републике.

Предсједник Републике Српске је напоменуо да се Kанцеларија Владе Српске налази у просторијама Владичанског двора, да је ту и Kонзулат Србије, поручивши да је то неки епицентар окупљања свих нас, не да би провоцирали друге.

Предсједник Додик је изразио увјерење да ова црква у Мостару више никада неће бити срушена и да ће остати вјечни свједок напора српске заједнице која је у тешким околностима успјела да издвоји знатна средства и одржи овакав однос према цркви.

Донаторском ручку, такође, присуствовали су Његова светост патријарх српски Порфирије, епископ диселдорфски и њемачки Григорије, премијер Федерације БиХ Нермин Никшић те многобројни високи званичници из Републике Српске, Федерације БиХ, региона, градоначелници и начелници општина и други гости.