Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се данас у Паризу са француским сенаторима.

Предсједник Републике Српске информисао је француске сенаторе да Нијемац Кристијан Шмит, који нема легитимитет и легалитет, покушава да моделира уставни поредак у БиХ и да Република Српска, уколико Шмит интервенише у вези са имовином, неће имати други избор осим да брани свој статус тако што ће прогласити независност.

„Ми ћемо то учинити. Оно што је важно, ми смо данас разговарали са људима који желе то да чују, што баш и није уобичајено. Захвалан сам овој групи сенатора, који су из различитих политичких партија, јер су жељели да чују о ситуацији и имали су одређено мишљење о томе. Они ће ускоро доћи у БиХ и тамо ће разговарати са другим факторима. Ми смо изнијели своје визуре и рекли да БиХ треба да се врати на Устав, да се престане са интервенционизмом и да се странци повуку“, истакао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је навео да је сенаторе информисао о стању у Српској и БиХ, али и на Балкану, додајући да је увјерен да ће посјетом Сенату остварити жељени ефекат.

„Моја основна ствар је била – будите објективни, ми нисмо дошли овдје да тражимо навијање по било ком основу“, нагласио је предсједник Српске.

Предсједник Додик је рекао да је изнио познате ставове Републике Српске, а то је да је нелегални Шмит, у моменту добијања преговарачког статуса за БиХ, угрозио читав тај процес и довео га до потпуног застоја и да намјерава да кроз закон о имовини још више усложи ситуацију.

„Рекли смо да је неприхватљива интервенција у Изборни закон БиХ и да ће то блокирати даљи процес у БиХ док год он то не повуче или Парламентарна скупштина не одбаци“, изјавио је предсједник Републике.

Предсједник Српске је поручио да ће Република Српска, уколико се то не деси, донијети своје законе и наставиће даље у складу са Уставом и Изборним законом БиХ који предвиђа да ЦИК само проводи изборе за чланове Предсједништва БиХ и Представнички дом ПС БиХ.

Предсједник Додик је нагласио да Француска има позитивну улогу у погледу ситуације у БиХ.

„Ми знамо да је Француска у процесу међународног преговарања везано за Шмитову намјеру да донесе посљедње одлуке, била против и ми то цијенимо. То њено против није било довољно, јер се ради о другим великим земљама које су биле за и које имају своје ставове“, констатовао је предсједник Републике Српске.