Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састао се у петак, у Источном Сарајеву, са градоначелником Града Источно Сарајево Љубишом Ћосићем и начелницима општина Источног Сарајева.


Овом приликом, премијер Вишковић рекао је да је Влада снажно опредијељена да континуирано обезбиједи равомјеран развој свих локалних заједница у Републици, а то важи и за стварање могућности за улагања, како домаћих, тако и страних инвеститора.
„Снажно смо опредијељени да обезбиједимо улагање у Републику Српску и домаћих и страних инвеститора. Наравно, све у складу са позитивним законима у Републици Српској“, рекао је предсједник Владе Републике Српске.
Премијер Вишковић је подсјетио на велика улагања са нивоа Републике у град Источно Сарајево у областима развоја високог образовања, туризма, Јахорине, путне инфраструктуре и друго, што ће бити настављено и убудуће, и то виду додјеле 20 милиона КМ локалним заједницама широм Републике Српске.


Према његовим ријечима, Влада је обезбиједила услове за расподјелу тог новца, на начин да унапријед буду осујећени сви евентуални покушаји злоупотребе тог новца, или утрошак у неке друге намјене, мимо ставова Владе.
„Влада је установила приоритете за те пројекте, а ради се о секторима водоснабдијевања, изградње индустријских зона, као и инфраструктурних пројеката који иду у правцу задовољавања интерес и потреба грађана у нашим локалним заједницама“, нагласио је премијер Српске.
Овдје, истиче предсједник Владе Републике Српске, нема политике, са нама су данас и начелници који нису у владајућој коалицији који представљају грађане, и ми ћемо пратити и подржати развој и тих локалних заједница.


Премијер Вишковић је појаснио да је Влада одобрила 20 милиона КМ помоћи, а да су са терена стигли захтјеви „тешки“ скоро 50 милиона КМ.
„Већ сутра можемо плаћати фактуре пројеката који су већ у току реализација, попут пројекта завршетка изградње зграде позоришта у Источном Новом Сарајеву, а отворени смо за све нове идеје и конкретне пројекте, као што је ургентно рјешавање проблема у вези са водоснабдијевањем Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе, општина гдје је у току интензивна изградња“, навео је премијер Српске.
Он је нагласио да се Влада Републике Српске неће овдје зауставити, него ће наставити да подржава равномјеран развој свих локалних заједница у Републици.
„Уколико на било који начин буде доведена у питање реализација тих 20 милиона КМ, Влада ће пронаћи брзо и ефикасно рјешење, а могуће је да тај износ буде и повећан, укључујући и општине у Федерацији БиХ гдје живи већинско српско становништво“, рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.