САНКТ ПЕТЕРБУРГ – Извјесна је градња крака гасовода Балкански ток кроз Републику Српску, потврђено је ово на састанку предсједника Владе Српске Радована Вишковића и руководиоца Одјељења за међународну сарадњу Гаспрома Димитрија Хандога у Санкт Петербургу. Сви детаљи биће усаглашени у „мапи пута“.
Делегација Републике Српске трећег дана посјете овом руском граду, обишла је и Гаспромову компанију Невски и Биокад, који производи медицинску опрему и лијекове.

Документ мапа пута биће усаглашен до почетка изградње гасовода Балкански ток крака кроз Српску. То је договорено на састанку премијера Радована Вишковића и делегације Републике Српске са представницима руске компаније Гаспром у Санкт Петербургу.
Из ове компаније су потврдили да нема препрека у изградњи гасовода Балкански ток и радови теку како је и планирано. Предсједник Владе Радован Вишковић је нагласио да је стратешки циљ, гасификација сјеверног дијела Српске.

Представнике Гаспрома упознао је да се рјешавају имовинско- правни односи неопходни за реализацију овог пројекта. Делегација Српске обишла је и гаспромов завод Невски. Ова компанија производи гасне и парне турбине. Предсједник Владе је на састанку са руководством Невског подсјетио да је Српска расписала јавни позив за израду идејног рјешења за изградњу гасне електране у Зворнику. За руске турбине заинтересована је и Српска.

– Наши пријатељи из Невског завода су изразилки спремност и жељу да би нам могли дати коначну понуду да би дошли у РС на простор Зворника јер желе да виде на лицу мјеста гдје би се то градило и да нам предложе право идејно рјешење за изградњу такве једне електране – рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.