Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић одржали су вечерас састанак, у Источном Сарајеву, са делегацијом Народне Републике Кине.

На вечерашњем састанку разговарано је између осталог и о приоритетима везаним за привредну сарадњу.

Предсједник Републике је навео да Република Српска може да сарађује са Kинезима у свакој сфери дјелатности јер су показали како се раде пројекти.

„Република Српска је партнер вриједан пажње и то препознаје и Република Kина са којом је радила нову добојску болницу и која ће крајем овог мјесеца бити стављена у функцију” изјавио је предсједник Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је Република Српска прва која је у југоисточној Европи урадила Термоелектрану Станари и истакао понос што је то помињао и предсједник Народне Републике Kине Си Ђи Пинг.

Предсједник Републике је истакао да Српска има веома добру сарадњу са Републиком Kином, али и много проблема који долазе са Запада, гдје сматрају да многе пројекте које Република Српска води треба зауставити.

„Ми од тога не одустајемо“, поручио је предсједник Републике Српске.

Предсједник Додик је нагласио да у Федерацији БиХ готово да нема ниједан пројекат који се реализује са кинеским компанијама, а Република Српска држи десетак пројеката и размишља о новим.

Предсједник Републике је напоменуо да све што представници Српске раде, раде уз добру вољу и пријатељство које имају са Народном Републиком Kином и њеним властима.

„Разговарано је и у чему ми можемо да подржимо политику једне Kине и политику коју форсирају везано за регионални и глобални пут“, рекао је предсједник Српске.