Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се данас, у Будимпешти, са предсједником Азербејџана Илхамом Алијевим.

Предсједник Републике Српске истакао је да је Азербејџан заинтересован за улагање у пројекте у области енергетике у Републици Српској.

Предсједник Додик је нагласио да Азербејџан жели да развија пројекте у енергетици, гасу и нафти, да су они перспективно најзначајнији снабдјевачи гаса и нафте на том простору.

„Ми смо раније дали начелну сагласност на гасовод који је ишао из Азербејџана, Турске, Грчке, Хрватске, Италије, Црне Горе, Албаније. Међутим, у периоду још кад је министар иностраних послова био Златко Лагумџија, када су почели да забрањују пројекат гасовода из Србије, то је стопирано, тада је то био наш интерес. Сада то чека заједничко рјешење и вјерујем да ће договор бити постигнут заједничким напорима“, навео је предсједник Републике.

Предсједник Српске је додао да нема ништа против да у БиХ дође тај гасовод, али да мора да постоји спремност за договор.

Предсједник Додик је истакао да је састанак био веома конструктиван, истичући да је предсједник Алијев несумњиво велики лидер, који је Азербејџан довео у ред стабилних земаља.

„И оно што данас овдје ради је да са ЕУ и Мађарском договара енергетске пројекте који ће на неки начин додиривати и нас, јер ће један дио ићи преко Србије“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Републике Српске је нагласио да је предсједник Азербејџана исказао интересовање да се у Републици Српској ради на питањима везаним за енергетику, занимало га је шта је надлежност заједничког нивоа, а шта Републике Српске.

Предсједник Додик је навео да ће до краја овог мјесеца бити ријешен проблем везан за инвестицију Азербејџана у Добоју, гдје желе да активирају индустријски погон.

Предсједник Републике је најавио и посјету Бакуу на јесен, чији ће циљ бити подстицање даље сарадње и пројеката.