Поводом обиљежавања Дана Републике Српске, данас је у Источном Новом Сарајеву одржан свечани дефиле.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је грађанима и учесницима дефилеа Дан Републике.

Предсједник Републике Српске је поручио да је Република Српска република мира, окупљања и слободе, која никоме не пријети и ником не жели зло.

„Ми нисмо пријетња никоме и не радимо ово из ината. Ми само хоћемо да кажемо да смо ту, да смо спремни да се боримо за своју слободу“, изјавио је предсједник Републике.

Предсједник Додик је рекао да су припадници Полиције Републике Српске они који су задужени за наш миран живот, те да је посебно поносан на њих и захвалан им.

„Најзначајнији и највећи колосални дио дали су борци Војске Републике Српске, наше поносне војске која је заједно са полицијом бранила наше домове у неизвјесним околностима у којима је рат доносио сваки дан промјене. Многи су остали на бранику своје земље“, истакао је предсједник Српске.

Предсједник Републике Српске рекао је да српски народ никада није био босанско-српски, него је ријеч о Србима који имају право на свој демократски израз и окупљања.

„Ми то право дозвољавамо другима. Ми смо остали у БиХ зато што смо морали, зато што је Дејтонски споразум као једини могући акт тог времена обезбјеђивао не само мир него је успоставио нови политички систем у коме је Српска најзначајнији фактор“, изјавио је предсједник Републике.

Предсједник Додик је додао да српски народ хоће слободу и живот у овој републици, те да не тражи ни од кога ништа.

„Желимо да Бошњаци живе у миру да се развијају, не желимо да им зауставимо ниједну њихову инвестицију, али нећемо им дозволити да они нама заустављају наш развој. Радите нешто на томе и покушајте се навикнути на Републику Српску заједницу мира, достојанства, просперитета и развоја“, нагласио је предсједник Српске.

Предсједник Републике Српске је рекао да су Срби посвећени Републици и да поштују туђе вриједности, али траже да се поштује њихов идентитет.

„Ових дана слушамо како желе и својатају Твртка који је био српски владар на овим просторима, који је био заиста велики па може да буде и њихов, али он је несумњиво Србин и не може да буде претеча онога што они говоре. Он је написао пјесму о Светом Стефану и зато сам поносан, не само на тај период, него на нашу историју која је страдалничка, која иза себе има много страдалих, али која је историја слободе овог народа и зато ту идеју нико не може да заустави и прекине“, истакао је предсједник Републике.

Предсједник Додик је рекао да народ у Српској воли Републику Српску и Србију.

„Одлучни смо да останемо овдје. Наша љубав према Србији је природна и нормална. Само за оне који издалека долазе и покушавају да нам кажу да треба нешто друго да волимо – кажемо да волимо Републику Српску и Србију“, поручио је предсједник Српске.

Предсједник Републике Српске је захвалио свим учесницима свечаног дефилеа, као и медијима који могу да посвједоче да је ово манифестација окупљености, приказ младости, али и приказ одлучног карактера српског народа да се бори и да је спреман да се бори за слободу на простору Републике Српске.

Предсједник Републике додао је да Полиција Републике Српске неће ни корак на туђу територију, али неће дозволити никоме да на територији Српске било шта учини на штету њеног народа.

„Поручујем да се окупимо око Републике Српске, без ње нема слободе, нема развоја и нема нашег опстанка на овим просторима. Никада Србин, ниједан српски политичар нити руководилац не смије дозволити било какав други облик организовања осим српске националне државе на овим просторима која се зове Република Српска и Србија с којом ми имамо права да будемо интегрисани, повезани у складу са међународним правом. Живјела Србија, живјела Република Српска, живио српски народ“, изјавио је предсједник Додик.