У Административном центру Владе Републике Српске одржан је вечерас свечани пријем поводом ступања на дужност предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Предсједник Републике Српске изјавио је да је одговорност коју је добио у овом мандату већа него раније, да је разумио поруку народа коме је велики дужник у испуњавању очекивања, а то су да очува мир и стабилност и сачува Републику Српску.

„То ћу непрестано радити. Српска има довољно капацитета да се изрази, Дејтонски споразум је јасно позиционирао“, истакао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је указао да је важно вратити одузете надлежности, те да ће се трудити да то чини политичким средствима.

„Политика је допринијела томе да сам трећи пут изабран за предсједника Српске у веома изазовном времену“, рекао је предсједник Српске и додао да на овим просторима никада није досадно.

Предсједник Додик је указао да Српска жели Устав БиХ како је написан, а да ће она одлучивати да ли ће улазити у реформе.

Предсједник Републике је изјавио да Српска жели и хоће сарадњу са ЕУ, донијела је суверену одлуку да неће бити чланица НАТО-а, али хоће да сарађује, напоменувши да жели сарадњу и са Русијом, Кином, али и САД-ом.

Предсједник Српске је додао да ће вјероватно брзо бити формиране институције власти на нивоу БиХ, те да ће се радити уколико буде разговора без уплитања са стране.

„Мир међу нама мора да буде приоритет. Српска не тражи ништа, већ да се поштује наша уставна позиција“, рекао је предсједник Додик и додао да нису задовољни системом правосуђа.

Предсједник Републике Српске је напоменуо да не жели да заустави ниједан пројекат у ФБиХ, али да као предсједник Српске неће дозволити да неко заустави пројекте вриједне три милијарде јер му је то хир.

Предсједник Републике је навео и да је важна подршка коју добија од руског амбасадора, те да Република Српска жели да остане партнер са свима.

Предсједник Српске је нагласио да у њему нико неће имати сарадника за опструкције.

„Ми смо за БиХ каква пише у Уставу. Можда дјелује да смо мали али имамо велики карактер и истрајност, само тражимо нашу уставну позицију“, истакао је предсједник Додик и додао да се мора разговарати о злоупотребама ОБА, јер то није обавјештајна служба коју Српска хоће.

Предсједник Републике је додао да Српску не искушавају на питањима надлежности, истакавши да Српска хоће мир и стабилност са свима.

„Српска је довољно велика да прихвати све, ту је да би показала оно што српски народ показује, а то је ширина за све. Бити предсједник Републике Српске је велика част, радићу предано и са Србијом, Црном Гором, Хрватском, Федерацијом и са ЕУ, нисмо се одрекли европског пута“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је захвалио званицама које су стигле на пријем и пожелио да очувају мир и стабилност уз ријечи „будимо људи“.