У Палати Републике данас је одржана сједница Вијећа за сарадњу Републике Српске и Републике Србије којој су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Републике Србије Александар Вучић, предсједница Владе Републике Србије Ана Брнабић и предсједник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић.

Предсједница Републике Српске изјавила је да Република Српска и Србија предано раде на изградњи ауто-пута који ће спојити Бањалуку и Београд, аеродрома у Требињу, те да се улази у фазу изградње великог енергетског пројекта “Бук Бијела”.
Предсједница Цвијановић је истакла да је задовољна оним што је до сада постигнуто кроз сарадњу Српске и Србије, те изразила захвалност Србији на политичком разумијевању, финансијској и свакој другој подршци.

“Сви ови пројекти ће за наше грађане значити бољу комуникацију, боље услове за пословање, бољу енергетску сигурност и независност”, рекла је предсједница Републике.

Предсједница Републике Српске је посебно изразила задовољство што се улази у фазу која се односи на изградњу енергетског пројекта “Бук Бијела”, на који се чека више деценија.

“Дошло је вријеме да то Република Српска и Србија реализују и на тај начин обезбиједе све што је потребно у енергетској сфери и за нас и за наше окружење, али и да достигнемо ону потентност која ће нас учинити значајним управо у енергетском сектору”, поручила је предсједница Републике.

Предсједница Српске је захвалила за подршку коју Србија даје општинама у Федерацији БиХ, са већинским српским становништвом, које су често препуштене саме себи, без адекватног третмана од стране федералних власти.

“Људи који тамо живе су загледани у оно што ради и Република Српска и Србија знајући да им је та подршка прилика за опстанак на том простору. Исто тако, важно је да смо реализовали све пројекте које смо захваљујући Србији имали прилику да реализујемо у нашим општинама широм Српске”, истакла је предсједница Републике.

Предсједница Републике Српске је рекла да је госте из Србије обавијестила и о условима у којима се функционише у БиХ. “Наш приоритет јесте стабилна, развијена и јака Република Српска“, додала је предсједница Цвијановић.

Према ријечима предсједнице Републике, Српска неће да буде заробљена разним темама, али не може да буде у потпуности имуна на све оно што су изазови.

“Република Српска данас живи и функционише у окружењу у којем од неког ко треба да буде партнер и с којим треба да размишљате о заједничком развоју и изградњи, добијате најгрђе ријечи које показују исијавање мржње, нетрпељивост, немогућност комуникације и то оптерећује и све што покушавамо урадити на привредном плану, али и у области здравства”, додала је предсједница Републике.

Предсједница Републике Српске је нагласила да Српској треба стабилност, те да је то могуће постићи изграђујући је даље.

“Све оно што нисмо успјели никада са било ким другим, успјели смо да радимо са Србијом. У нашој сарадњи нема ничега лошег, само добро које желимо да донесемо нашим грађанима. Србија иде путем развоја и ми желимо да тај пут буде зацртан и за наше грађане”, навела је предсједница Српске.

Предсједница Републике Српске је захвалила институцијама Србије због тога што грађани и институције Српске осјећају сигурност зато што имају тако развијену и јаку Србију која корача напријед.

У многим тешким приликама, додала је предсједница Цвијановић, то је била једина узданица и једини ослонац за рјешавање многих проблема.

“Изражавам задовољство што Република Српска и Србија показују капацитет да унапређују своју сарадњу у свим областима. Настојимо на сваки могући начин да објединимо одређене функције како бисмо могли да радимо добро за наше грађане и задовољна сам оним што смо до сада постигли”, рекла је предсједница Републике.

Предсједница Српске је захвалила Србији што је била на располагању Републици Српској у свим тешким временима, укључујући и подршку која је долазила у вријеме пандемије.

Сједници Вијећа за сарадњу Републике Српске и Републике Србије присуствовали су и министарка финансија Републике Српске Зора Видовић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, као и министри унутрашњих послова Републике Српске и Републике Србије Драган Лукач и Александар Вулин.

Претходно је одржан састанак предсједнице Републике Српске и предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са предсједником Републике Србије Александром Вучићем.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић испратили су са Аеродрома „Бања Лука“ делегацију Републике Србије, предвођену предсједником Републике Србије Александром Вучићем.