Предсједник Републике Српске Милорад Додик у обраћању на свечаној академији поводом Дана Републике Српске изјавио је да је циљ српског народа слобода на овим просторима и Република Српска.

Предсједник Додик је истакао да српски народ у Републици Српској обиљежава 9. јануар са великом љубављу, истакавши да слобода за Србе никада није била филозофска ријеч већ егзистенцијална и да је довела до многих акција, па и до Републике Српске.

„Не желимо ни са ким се да сукобимо, да будемо пријетња, да некога нападнемо“, рекао је предсједник Додик у обраћању на академији поводом Дана Републике на којој се присутнима обратио са „Помоз Бог“.

Предсједник Републике Српске је нагласио да ниједан метак није испаљен када је формирана Република Српска, а то је учињено јер је српском народу пријетило да буде одвојен од своје матице.

„Забринути нисмо жељели рат и нисмо дали разлога да га буде“, нагласио је предсједник Додик и додао да су у том тренутку вође српског народа жртвовале властити комодитет, а неки од њих су данас покојним, неки у бјелосвјетским казаматима.

Предсједник Републике Српске поручио је да српски народ није онај који ће угрозити мир нити било шта друго, али не дозвољава да му се отима његово.

„Ово што данас радимо јесте да водимо антиколонијалну борбу против странаца који су се наметнули у БиХ у виду лажних високих представника и судија Уставног суда БиХ, у којем је троје страних од укупно девет“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је нагласио да се против Републике Српске води хибридна операција коју предводи САД, али да ће и то Српска изнијети јер је та операција знак њихове слабости, а не немоћи Републике Српске.

„Ми желимо уставну позицију Републике Српске како пише у Дејтонском споразуму. Поништите одлуке које сте донијели без наше сагласности, вратите нас на Устав – остајемо ту, али пошто нећете, ви нас изгоните из неуставне БиХ јер мало је нормалних људи који би хтјели да живе у неуставним условима“, истакао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је нагласио и да актуелно суђење које се води против њега није начин да се направи држава, те поручио да БиХ не може бити наметнута већ споразумна држава, али да је данас протекторат и колонија.

Предсједник Српске је истакао да линија разграничења између Републике Српске и Федерације БиХ јесте гранична линија која никада није имала циљ да буде само провизорна и да ће, уколико не буде успјешних разговора, морати да постане трајна.

Предсједник Републике Српске је нагласио да агонија отимања Косова и Републике Српске траје већ 30 година и упитао зашто само Срби не би смјели имати циљ и зашто неко мисли да се само Србима треба наметнути циљ који ће слиједити.

„Данас захваљујући руководству Србије и Републике Српске јасно је да желимо мир, стабилност, не дамо своје, нећемо ваше“, поручио је предсједник Додик.

„Нека живи Република Српска, нека живи Србија, нека живи Русија, нека живи цијели српски и православни свијет. Наш завјет и обећања данас су само завјет нама, нашој слободи и нашој будућности“, закључио је предсједник Републике.