Под високим покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић јуче је у Бањалуци одржано донаторско вече „С љубављу храбрим срцима“.

Због епидемиолошке ситуације, ове године донаторско вече организовано је уз прикладан телевизијски програм.

Предсједница Републике Српске рекла је у оквиру традиционалне манифестације „С љубављу храбрим срцима“ да друштво солидарно води рачуна о овдашњим породицама тиме што ће прикупљена средства бити намијењена покретању прве Банке хуманог млијека у Српској.

Предсједница Цвијановић је рекла да је ријеч о великој хуманитарној вечери са племенитим циљем, те је захвалила учесницима и удружењу „Мрвице“ које је покренуло иницијативу за ову акцију заштите рањивих друштвених категорија.

„У овом удружењу су дивне мајке, жене и родитељи који су указали на значај успостављања банке мајчиног млијека. Чињеница да тек неколико таквих банака постоји у окружењу говори да је то важна ствар која ће за нас бити велики искорак у будућности. Драго ми је да су људи из нашег Универзитетског клиничког центра спремно дочекали ову идеју и показали да су дорасли задатку да се та банка успостави“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је додала да је срећна увијек када се у претпразничко вријеме мобилише добра воља у друштву и то с циљем да се искорачи према потребама људи и дјеце која су угрожена.

„Kада се ради о малој дјеци и бебама, новом почетку и животу, зашто не бисмо то олакшали, учинили бољим, извјеснијим, сигурнијим? У том смјеру много пута сам инсистирала да овдје није више ствар у новцу, већ у доброј вољи и ономе што нас заједно окупља“, рекла је предсједница Цвијановић и додала да је Српска много пута исказала хуманост у овим акцијама, те да је одзив велики и ове године када је ријеч о привредницима и грађанима.

„Наравно, ту су и институције Српске и Србије и поносна сам што опет организујемо овако добру и племениту акцију, што показује важност тога да породице учинимо срећним и да мора постојати јака и чврста веза између породице и друштва. Управо је то оно што вечерас радимо и показујемо да наше друштво и Република воде рачуна о својим породицама“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је додала да је ова година због вируса корона била изазовна и тешка свима, али да се није одустало од ове хуманитарне акције која је прилагођена епидемиолошким условима.

„Циљ је био да поново у акцији учествују наши мали, талентовани умјетници из цијеле Српске и шире. Овом акцијом показујемо солидарност за оснивање прве Банке хуманог млијека што је само по себи велика ствар. Имаћемо ту банку у Републици Српској“, закључила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике Српске указала је вечерас на важност што Србија учествује у акцији „С љубављу храбрим срцима“ да би се обезбиједила средства за прву Банку хуманог млијека у Српској и захвалила јој на томе.

Предсједница Српске је истакла да је предсједница Владе Републике Србије Ана Брнабић велики пријатељ ове акције, што је показала неколико година уназад.

Предсједница Цвијановић сматра и да је ово прилика да се промовишу талентована дјеца која су спремна да искажу таленат, да све то буде уклопљено у добро дјело и да се ове године дође до банке мајчиног млијека.

„Укључили смо дјецу док су мали да учествују у нечему што је племенито, важно, добро, људски, да их научимо да је важано да се мора другом помагати. Идеја је била да радећи добра дјела, помажући другима, учећи дјецу да другима буду на располагању, коначно покажемо њихове таленте. Наша дјеца су сјајна, постижу запажене резултате, одлазе на међународна такмичења. Свако од њих је реаговао на позитиван начин када их позовете и кажете: Желимо да будете дио акције„, појаснила је предсједница Цвијановић.

У хуманитарној акцији „С љубављу храбрим срцима“ за покретањe прве Банке хуманог млијека у Републици Српској до сада је путем донација прикупљено више од милион KМ, док је хуманитарни број 1411 позван 67.660 пута.