Предсједници влада Републике Српске и Србије, Радован Вишковић и Ана Брнабић, положили су данас камен темељац за градњу Хидроелектране /ХЕ/ „Бук Бијела“ на ријеци Дрини, на истоименом локалитету код Фоче.
Овим чином озваничен је почетак градње ХЕ „Бук Бијела“, прва од три планиране хидроелектране у оквиру хидроенергетског система „Горња Дрина“.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да пројекат изградње Хидроелектране „Бук Бијела“ значи живот, повезивање, опстанак и просперитет.

– Република Српска је поносна што овај пројекат ради заједно са Србијом и што ће на понос грађана Српске и Србије пројекат који је предвиђен да се ради шест година свести да то урадимо и прије четири године – рекао је предсједник Владе, истичући да се више од 60 година чека да се крене у реализацију овог пројекта.
– И данас, након 60 и више година, желе да нам оспоре овај пројекат само зато што га радимо са Србијом – рекао је предсједник Владе  и запитао зашто овакви пројекти некоме сметају.

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је градња Хидроелектране „Бук Бијела“ нови почетак у односима Србије и Српске, али и у односима цијелог региона.

– Овим ће Српска и Србија показати како се ради у интересу будућих генерација. Ово нам даје енергију и храброст да размишљамо и о много већим пројектима – поручила је предсједница Владе Србије. 

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да се градњом ХЕ Бук Бијела отвара ново поглавље сарадње Српске и Србије и заједничког рада који ће допринијети развоју.

– Овим пројектом допринијећемо економском расту и Републике Српске и Србије – рекао је министар Ђокић и подсјетио да је први споразум између двије владе о сарадњи на реализацији овог пројекта потписан 2018. године.  
Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић, нагласила је да ће радови на изградњи Хидроелектране Бук Бијела бити завршени прије рока.

– Дрина је река која нас спаја, а не раздваја, и зато је ово историјски догађај – казала је министарка Михајловић.

Изградњу ХЕ „Бук Бијела“ заједно ће финансирати електропривреде Србије и Српске.

На почетних тридесетак километара тока Дрине, на подручју општине Фоча, планирана је изградња три хидроелектране.
Након изградње ХЕ „Бук Бијела“, која би требало да траје пет година, низводно од ње градиће се и хироелектране „Фоча“ и „Паунци“.
На реализацију овог стратешки важног инфраструктурног пројекта ХЕ „Бук Бијела“ са 57 метара високом бетонском гравитационом браном, која има највећу инсталисану снагу 93,52 мегавата и очекивану годишњу производњу од 332 гигават часа чекало се пуних 50 година.
Ово је назначајнији и најатрактивнији хидроенергетски објекат горњег тока Дрине, који има дуги историјат пројектовања, од 1965. године.
Идејни пројекат је завршен давне 1970. године прошлог вијека, када је завршена и експропријација земљишта.
Ипак, коначни подухват, због бројних потешкоћа, предузеле су тек Републике Српска и Република Србија.