Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић положили су данас вијенце на централни спомен-крст на братуначком гробљу.

Предсједник Републике је изјавио да је прича о Сребреници од почетка била лажна, конструисана од муслимана и међународног фактора и да за све ове године нису успјели да докажу број о 8.300 убијених Бошњака.

Предсједник Додик је рекао да је данас у Братунцу јер је у Генералној скупштини УН-а иницирано доношење резолуције о Сребреници на скривен и веома лукаво осмишљен начин како би се кроз историју обиљежавао дан наводне Сребренице, а то не подразумијева страдање Срба на овом простору.

„Овдје смо данас да би скренули пажњу на историјску неправду, чињеницу коју моћни у свијету, па и наше комшије занемарују, а то је да је у злочинима које је починила муслиманска структура на овим просторима страдало 3.500 Срба и да за те злочине нико није одговаран“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Српске је нагласио да је од почетка прича о Сребреници била лажна, да су се фокусирали на период од 11. до 18. јула 1995. године у жељи да покажу како је баш тада у налету разјарених припадника српског народа побијено 8.300 припадника бошњачког народа, истакавши да је то лаж.

„Све ове године нису успјели да докажу тај број јер тај број не постоји. Тај број је покушан да се скупља на различите начине тако да су чак, има и потврда, многи живи, више од 100 њих уписаних на плочама“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је исказао жал за свачијим изгубљеним животом, и бошњачким, а поготово за српским.

„Увијек ме ране мог народа највише боле, али нисам неосјетљив за страдање других и за њихов бол“, закључио је предсједник Републике Српске.

Предсједник Републике је најавио да ће у наредних 30 дана бити предложен споразум о мирном разграничењу.

„Ми данас крећемо са формалном одлуком да се тражи мирно разграничење. Предложићемо да се прво разјасне политичке надлежности везано за ентитете, а да сачувамо и оставимо садашњи модел функционисања привреда и у року од неколико година да то прилагодимо моделу мирног разграничења“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је нагласио да нико никога не треба да дира, да српски народ напросто више не може да живи у овој БиХ.

Предсједник Републике је истакао да је ово што су урадили са резолуцијом о Сребреници, о чијем приједлогу ће се данас расправљати у Генералној скупштини УН-а, урађено бесправно, да нису уважавали Србе.

Предсједник Додик је појаснио да само ако је трочлано Предсједништво БиХ донијело одлуку онда се може покренути иницијатива у УН-а.

„То се није десило. То није тако. Они лажу“, поручио је предсједник Српске.

Предсједник Републике је навео да није никакво чудо да УН-е, које држе Американци, то раде, наводећи да су Србе два пута бомбардовали, а да о томе није било одлуке Савјета безбедности УН-а.

„Много шта остаје прекршено. Ми морамо да се томе супроставимо. Наше супростављање је мир. Наше супростављање је мирни разраз. И то је оно што данас овдје желимо да поручимо“, рекао је предсједник Републике Српске.

Вијенце су положили и министри у Влади Републике Српске, српски министри у Савјету министара, као и делегације града Зворника, општине Братунац и осталих локалних заједница из Средњег Подриња.